Eu srbija.jpg

Srbija će uvesti kovid propusnice zbog sve lošije epidemiološke situacije i udara korone koji nam prijeti u naredne dvije nedjelje, najavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek.

Kovid propusnica sadrži podatke da li je osoba vakcinisana, da li je preležala koronu ili ima negativan test. Samo sa takvom potvrdom može da se ide na velika okupljanja, proslave, u restorane i kafiće, na sportske stadione...

Razmatra se, kaže Đerlek, da se ponovo smanji broj ljudi na većim manifestacijama sa 500, koliko je sada dozvoljeno. Kako saznajemo, obje mjere biće donijete na sljedećoj sjednici Kriznog štaba.

Prema riječima dr Đerleka, ova mjera nije diskriminacija već povlastica za one koji su pokazali odgovornost i primili vakcinu. Jer, dodaje on, ti građani imaju pravo na slobodan život.

Da je uvođenje kovid propusnica najbolje rješenje za trenutnu situaciju, s obzirom na to da građani imaju na raspolaganju vakcine i da nema govora o potpunom zatvaranju, napominje i epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Prema njegovim riječima, ova mjera će mnogo toga riješiti i, prije svega, sačuvati zdravlje građana.