Turisti trebinje.jpg

Prema podacima kojima raspolaže Turistička organizacija Grada Trebinja za prvih 8 mjeseci 2021. godine u Trebinju je evidentirano 65.771 registrovano noćenje turista što je za 23.972 više u odnosu na čitavu 2020., a čime je u potpunosti dostignut nivo turističkog prometa u odnosu na uporedni period do sada rekordne 2019. godine.

Samo u avgustu tekuće godine zabilježeno je čak 18.813 registrovanih noćenja turista što je prema statističkim podacima najbolji pojedinačni mjesec kada je u pitanju turistički promet od kada se isti mjeri i evidentira. 

"Preko 60 odsto registrovanih noćenja u avgustu mjesecu zabilježeno je u smještajnim kapacitetima kompanije 'Swisslion' (turističko-rekreativni kompleks „Grad sunca“, hotel “SL Panorama”, apartmansko naselje „Bijeli Grad“ i hotel “SL Industry”), tako da se može konstatovati da je aktuelna turistička sezona za navedeni poslovni subjekt kao i prethodna izuzetno uspješna, te da isti u najvećoj mjeri utiče na sveukupne turističke rezultate koje bilježi Trebinje", navode u Turističkoj organizaciji.

Uspjeh ove sezone utoliko je veći uzme li se u obzir nedostatak globalnih turističkih putovanja koja su bila odlika svake sezone do pojave pandemije KOVID-19, te da su jedan dio tekuće godine kao i čitava prethodna obilježili izuzetno nepovoljni i otežani uslovi poslovanja za turističke subjekte.

Takođe, za razliku od prethodnih godina uslijed globalnih uslova i “prisilnog” okretanja regionalnom turističkom tržištu, Trebinje se u žestokoj konkurenciji susjedne Crne Gore, koja se kroz niz poteza (ukudanje putarine, snižavanje cijena, kreiranje promo paketa, itd. ) na vrijeme pripremila i adaptirala novonastale uslove odlično pozicioniralo i potvrdilo da iz dana u dan izrasta u sve ozbiljniju i organizovaniju turističku destinaciju.

Što se tiče same strukture turista ona se nije znatno mijenjala u odnosu na protekle mjesece, tako da još uvijek u strukturi dominiraju turisti sa domaćeg tržišta (BiH) i susjedne Srbije (preko 90% turističkog prometa), a za njima u znatno manjim procentima turisti iz zemalja regiona (Crna Gora, Hrvatska i Slovenija), s tim da je potrebno napomenuti da su se od polovine jula (doduše u manjim procentima) i tokom čitavog mjeseca avgusta bilježile posjete i noćenja inostranih turista, posebno iz Turske, SAD-a, Njemačke i još nekih zemalja Zapadne i Centralne Evrope, ali i tržišta poput Kine i Japana.