mitropolit joanikije.jpg

- Radićemo na tome da vratimo kapelu na Lovćen. To je veliki grijeh koji je napravljen Crnoj Gori i Njegošu. Kao da ne mogu da podnesu njegovu širinu i slovensku veličinu. Ovako, u intervjuu za RTS, mitropolit Joanikije prvi put govori o planovima i utiscima nakon ustoličenja u Cetinju.

Mitropolit Joanikije ustoličen je 5. septembra u Cetinjskom manastiru, a ceremonija ustoličenja kasnila je zbog protivnika koji su blokadom sva tri prilaza Cetinju tražili da se svečanost održi na drugom mjestu. Od ranih jutarnjih časova tog dana izbili su neredi, a mitropolit i patrijarh Porfirije su uCetinje došli helikoterom, štićeni pancirima i policijskom pratnjom.

Na pitanje kakvi su mu utisci, mitropolit je rekao:

- Dosta je utisaka. Bilo je na kraju sve u redu, ali bilo je i dosta iskušenja. Čim je njegova svetost patrijarh Porfirije došao vodeći računa i omovoj mitropoliji i o Crnoj Gori i o jedinstvu naroda u Crnoj Gori, bilo je jasno šta će sve biti, ali je u suštini sve bilo u redu - rekao je Joanikije.

On je ponovio vrlo otvoreno da je "Milo Đukanović lično stajao iza svih nemira u Cetinju".

- Mi smo to predvidjeli i učinili smo sve da do nemira ne dođe. Donosili smo teške odluke. Na kraju moram reći da je Vlada Crne Gore preuzela odgovornost i i da je učinila sve da se omogući da ostvarimo to pravo koje imamo - istakao je mitropolit, dodajući da su mu preko medija stalno poručivali da ide negdje drugdje, ali mu niko nikada nije rekao gdje.

- Đukanović je ponizio Cetinje. Ono je cijelog dana bilo lišeno takve svečanosti i ljepote gostiju iz cijelog pravoslavlja. Zahvaljujući njemu, Cetinje je bilo zatvoreno tog dana sa puno problema.

Mitropolit Joanikije je naveo i da je od Cetinja napravljena pustoš. Kako je rekao, "proizvedeno je mnogo sirotinje, ona teško živi i niko ne obraća pažnju na nju, osim kad su izbori."

Baviću se samo vjerom i crkvom

- Ali, Cetinje ima zdrav korijen. Ima starog čestitog naroda. Ovdje je narod vjerujući - istakao je.

Na kraju je dodao da će se baviti samo verom i crkvom.

- Gledaću da ispoštujem moderno načelo u pogledu uređenja države i crkve, a to je načelo odvojenosti crkve od države i politike, posebno stranačke politike. Ne znam da se bavim politikom, cijelog života sam se bavio samo crkvom - rekao je mitropolit.