Izlozba o ducicu sanu beograd1.jpg

U Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ u Beogradu večeras je otvorena izložba o Jovanu Dučiću, kojom Akademija započinje obilježavanje 150 godina od rođenja ovog velikog srpskog pjesnika, člana SANU i diplomate. Izložbu je otvorio predsjednik SANU Vladimir Kostić.

Ističući da je Dučić postao član SANU prije 90 godina, Kostić je podsjetio da SANU od 2015. godine posvećuje čitave godine pojedinim akademicima i ukazao da će Akademiji biti potrebno milenijum i po da obilježi sve u dugom redu akademika koji se neprekidno formira već gotovo 180 godina.

"U prethodnim godinama obilježavajući velikane nehotice smo učili ne samo o njima i njihovim stvaralačkim podvizima, već i o vremenima u kojima su živeli i menjali Srbiju. A vremena im nisu bila nimalo naklonjenija nego što su naša nama", ocijenio je Kostić.

On je ukazao da se ne usuđuje da pred mnogo pozvanijima govori o Jovanu Dučiću pjesniku i o njegovoj, kako je naveo, tragičnoj "životnoj traktoriji", koja se posthumno završila povratkom u Trebinje i Hercegovinu, koja ga je "pratila u stopu“.

Autor izložbe pod nazivom "Jovan Dučić: Traganje za novim", akademik Zlata Bojović istakla je da Dučić pripada redu najpoznatijih književnih stvaralaca nove srpske književnosti, u kojoj je ostavio dubok trag, a njegovo djelo izvršilo veliki uticaj na niz generacija srpskih pjesnika 20. vijeka.

Bojovićeva je istakla da je Dučić bio posvećen stvaranju i dosezanju savršenstva, a cijeli njegov život ispunjen iskušenjima i iskustvima, pri čemu je bezrezervno rodoljublje koje je "mnogo puta skupo plaćao" bilo jedno od simbola njegove ličnosti.

"Dučića i sve što je stvarao podjednako je za ceo život obeležila i njegova neprekinuta veza sa postojbinom, posebno sa rodnim Trebinjem u kojem je proveo samo rane godine života, do završetka osnovne škole, i sa korenima svoga roda", istakla je Bojovićeva.

Izlozba o ducicu sanu beograd3.jpg

Izložba je otvorena recitacijom pjesme "Jablanovi" u izvođenju učenika Gimnazije "Jovan Dučić" na čelu sa profesorom Perom Bokićem.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Trebinja Slađana Skočajić, i članovi SANU, a među posjetiocima bili su i čuveni srpski slikar Milan Cile Marinković, kao i princ Filip Karađorđević i njegova supruga Danica.

Prisustvovali su i direktor Muzeja Hercegovine u Trebinju Ivana Grujić i direktor Narodne biblioteke Trebinje Milosava Supić Vuković, a izložbu su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i grad Beograd.

Izložba se sastoji od osam cjelina, koje prate Dučića od rođenja, preko mnogobrojnih velikih puteva kojima se kretao, do kraja života i do "povratka" na vječni počinak u Trebinje.

Jedan od odjeljaka posvećen je Trebinju, pri čemu su izloženi vrijedni predmeti iz muzeja u Trebinju, koje je Dučić sakupljao i poklonio rodnom gradu, izložena je i bista Jovana Dučića koju je izradio Ivan Meštrović, kao i oko 150 originalnih dokumenata, fotografija, nota /partitura kompozicija na Dučićeve stihove/ i predmeta, kao i veliki broj reprodukovanih eksponata.

Veliki broj eksponata pozajmljen je iz muzeja i biblioteke u Trebinju, iz desetak drugih institucija, od kolekcionara.

Za potrebe izložbe snimljen je i film koji dočarava Dučićevo Trebinje i prikazuje se tokom cijelog trajanja izložbe, a posjetiocima su na raspolaganju i audio uređaji koji omogućuju slušanje snimaka Dučićeve poezije.

Izložba o Jovanu Dučiću u Galeriji SANU biće otvorena za posjetioce do 8. novembra.

Izlozba o ducicu sanu beograd2.jpg