jovan ducic sanu .jpg

Izložba "Jovan Dučić: Traganje za novim" akademika Zlate Bojović biće otvorena 7. septembra u Galeriji Srpske akademije nauka i umjetnosti, a otvoriće je predsjednik SANU, akademik Vladimir Kostić, saopšteno je iz ove institucije.

Ova postavka započinje obilježavanje 150 godina od rođenja Jovana Dučića, koji se smatra jednim od najznačajnijih srpskih pkesnika.

Po riječima autorke Bojović, izložba "ima za zadatak da u celini predstavi Dučićeve najvažnije puteve i preokrete u radu i životu, prvenstveno književnom, koji mu je doneo veliku zasluženu slavu, da ga predstavi kao diplomatu i pokaže izuzetnost njegove pojave".

Postavka se sastoji od osam cjelina (odjeljaka) koje prate Dučića od rođenja, te preko mnogobrojnih velikih puteva kojima se kretao, sve do kraja života i "povratka" na vječni počinak u Trebinje.

Građa za ove odjeljke dobijena je iz većeg broja biblioteka i arhiva (iz Trebinja, Narodne biblioteke Srbije, arhiva i biblioteke SANU, privatnih kolekcija, i drugih).

Ovom prilikom će po prvi put biti predstavljena i sva prva izdanja njegovih djela, od kojih neka predstavljaju velike rijetkosti.

Na izložbi je izložena i Dučićeva bista čiji je autor Ivan Meštrović, kao i oko 150 originalnih dokumenata, fotografija, nota (partitura kompozicija na Dučićeve stihove) i predmeta, kao i veliki broj reprodukovanih eksponata.

Pored toga, za ovu priliku snimljen je i film koji će se prikazivati tokom čitavog trajanja izložbe, a koji dočarava Dučićevo Trebinje i predstavlja sve znamenitosti u tom gradu za koje je Dučić zaslužan (odnosno spomenike koji su podignuti njegovom zaslugom, prije svega spomenik Njegošu), ostatak njegove rodne kuće, kao i njegovo vječno prebivalište - Gračanicu.

Kako je najavljeno, dan nakon otvaranja izložbe (8. septembra) biće upriličena Svečana akademija u čast ovog velikog jubileja, a nakon toga, 9. i 10. septembra, biće održan naučni skup posvećen Dučićevom životu i djelu.

Zbornik radova sa ovog skupa biće objavljen sljedeće godine.

Osim toga, u vremenu do skupa će na srpskom i engleskom jeziku biti objavljena i knjiga "Jovan Dučić - život, djelo, vrijeme" koja daje pregled pjesnikovog života i rada, uključujući i diplomatske poslove, kao i sliku vremena u kojem je živio i djelovao, sa izborom iz bibliografije na kraju.