Patrijarh porfirije i mitropolit joanikije.jpg

Patrijarh Porfirije danas je, pri odlasku iz Crne Gore gdje je, i pored nereda održano ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinju, objavio post na Instagramu u kojem navodi da se sa Crnom Gorom rastaje srećan jer je ustoličen mitropolit, ali i tužan i užasnut činjenicom da su neki ustoličenje namjeravali da spriječe snajperskom puškom.

„Rastajem se, nadam se ne za dugo, sa ovom blagoslovenom zemljom i narodom, sa dvostrukim osećanjima. Srećan sam veoma jer smo izvršili delo Crkve, ustoličili mitropolita po volji Crkve i naroda ove episkopije, naroda koji dubinski voli Svetosavsku Crkvu. Ali sam i više nego tužan, čak užasnut činjenicom da su u vidokrugu bili neki ljudi koji su taj čin ljubavi prema svima nameravali da spreče snajperskom puškom. Zahvaljujem svima, žalim sve koji su na bilo koji način povređeni i molim ih za oproštaj. Molim se Gospodu za ovu zemlju, za ovaj narod i za sve ljude, i molim njih da se mole za mene, jer su oni bliži Bogu“, napisao je patrijarh.

Mitropolit crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije ustoličen je jutros u Cetinjskom manastiru nakon što je helikopterom zajedno sa patrijahom SPC Porfirijem došao u Cetinjski manastir.

Demonstranti, koji su od juče u Cetinju i protive se ustoličenju u tom gradu, napravili su barikade od kamenja, automobilskih guma, na kojima su proveli noć. Cijelo jutro su bili neredi u tom gradu, letjele su kamenice prema policiji, zbog čega je bačen suzavac.

Čuli su se čak i pucnji, a gust dim od zapaljenih guma na barikadama se širio gradom. Privedeno je 14 osoba, od kojih su dvije uhapšene. U sukobima od sinoć povređeno je 60 osoba. Situacija je u gradu sada mirna, putevi su deblokirani. Patrijarh i mitropolit su, nakon Cetinja, otišli u Saborni hram u Podgorici gdje je svečanost povodom ustoličenja završena.