Cetinje neredi.jpg

Predstavnici crnogorske države upiru prstom u predsjednika Mila Đukanovića da on stoji iza podizanja napetosti i organizacije incidenata na Cetinju. Đukanović odgovara da su za sve krivi Srpska pravoslavna crkva i crnogorska Vlada. Iz Beograda osude nasilja i poruke mira - ali i prijetnja Aleksandra Vučića.

Mitropolit Joanikije i poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije – u Cetinjski manastir su došli u pratnji jakih snaga bezbjednosti, koje su ih čuvale i po izlasku iz svetinje. Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić nema dilemu da je za tu sliku odgovorna stranka predsjednika Crne Gore. Kaže i da su dešavanja u Cetinju – pokušaj „terorističkih akcija“.

„Napad na policiju je napad na državu! Potpuno je jasno da su nalogodavci i organizatori najviše rukovodstvo DPS-a u saradnji sa organizovanim kriminalnim grupama kojima će država stati na put!“, poručuje Krivokapić.

U Mila Đukanovića prst upire i Demokratski front.

„Nemile događaje u Cetinju je organizovao Milo Đukanović, on je stajao u pozadini svega, ohrabrivao je mnoge ljude koji nisu samo stanovnici tog grada, nego su dovedeni iz drugih dikelova Crne Gore da naprave čitav niz ekstremističkih poteza, a da niko od onih koji su željeli da se to desi u Cetinju nije imao hrabrosti da potpiše jednu običnu prijavu da je odgovoran za skup koji će se desiti u Cetinju“, rekao je lider Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović optužbe odbacuje i poručuje da je u Cetinju pokazana velika sramota Srpske pravoslavne crkve i crnogorske Vlade.

„Sramoti nezapamćenoj u dugoj istoriji crnogorske države i jednako tako u istoriji ukupnog pravoslavlja, brutalnom zloupotrebom državnih resursa – vojske i policije i potpuno neprimjerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana u crnogorskoj prestonici, Vlada Crne Gore je obezbikedila nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, dakle protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore", istakao je Milo Đukanović.

I dok crnogorski predstavnici države i opozicije raspravljaju o tome ko je odgvorona za incidente, proteste, barikade i suzavce na ulicama Cetinja, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je sve to bilo očekivano. Dodaje i da Srbija, uprkos svemu, želi najbolje odnose sa Crnom Gorom čijim čelnicima – poručuje:

„Moram sad da odgovorim gospodinu Đukanoviću – ni ti, ni bilo ko drugi nećete uspeti da pokorite Srbiju i nećete je više pokoravati kao što ste činili u prethodnih 30 godina i oni su navikli da upravljaju Srbijom, ne samo tržištem narkotika i ubijanjima po Beogradu, navikli su da upravljaju Srbijom – ja vam sad kažem mi nećemo da upravljamo Crnom Gorom, hoćemo bratske i prijateljske odnose sa Crnom Gorom, ali vam garantujem dok sam živ neću vam dati da Srbiju pokorite“.

Predsjednik Srbije je rekao i da je bio plan da se ustoličinje mitropolita Joanikija odloži, ali da crnogorskoj Vladi čestita što je promijenila odluku preko noći. S druge strane, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić tvrdi da odlaganje ustoličenja nije bila opcija ni u jednom trenutku.