Df.jpg

Predsjednik Nove sprske demokratije i jedan od lidera DF-a saopštio je na pres konferenciji da su kasno sinoć kontaktirani od strane premijera Zdravka Krivokapića, kako bi se konsultovali oko dešavanja u Cetinju, gdje im je premijer rekao da je u toku državni udar i da su mnogi policajci otkazali poslušnost.

“Imali smo jednu akciju koja je kasnila, ali koja je dala dobar rezultat”, rekao je Mandić.

On je kazao da je premijer pozvao njega i Milana Kneževića, navodeći da su bile neophodne šire konsultacije.

„Knežević i ja smo rekli da mora da se omogući ustoličenje Joanikija u Cetinju, da je napravljen niz propusta“, rekao je Mandić.

Istakao je da su premijeru poručili da su spremni da prihvate odgovornost kao što ima svaki član Vlade za takvu odluku, bez obzira na ranije nesuglasice.

„Sve što bi se desilo prilikom ustoličenja na Cetinju, dijelimo podjednako odgovrnost sa čelnicima Vlade“.

On je naglasio da je događaje u Cetinju organizovao Milo Đukanović.

„Sad imamo situaciju da onaj koji je to osmislio, da ga nigdje ne vidimo, nego daje izjave da je predsjednik svih građana i distancira se od ljudi ljude koje je pozvao da to rade, kako bi zaštitio političku karijeru“, rekao je Mandić na konferenciji za medije.

On je istakao da se završila sjednica kluba DF-a te da u ime svih članova čestita ustoličenje mitropolitu Joanikiju, navodeći da su kao politički savez tražili da se poštuje zakonitost u ovoj zemlji.

Mandić je rekao da im danas nije lako kao političkoj organizaciji

„Mi smo srećni zbog ovoga na Cetinju jer smo prolazili kroz sve to. Policija ima najveću odgovornost“.

Milan Knežević (DNP) rekao je da je danas poražena država i da niko ne treba da se osjeća pobjednikom.

„Niti mi vjernici koji smo bili za ustoličenje jer nismo prisustvovali ustoličenju, niti građani koji su bili protiv ustoličenja protestujući protivno zakonu o javnim okupljanjima i ustavnom poretku”, rekao je Knežević.

Istakao je da mu je žao što je prije nekoliko dana turski predsjednik dočekan uz počasti a mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije morali doći helikopterom i “preskačući barikade”.

„Nedjeljama unazad imamo najave nezakonitog okupljanja počev od Veljovića, preko Mila Đukanovića, Duška Markovića, kluba DPS-a, da bi juče doživjeli da na sve elemente državnog udara dođu SDT Milivoje Katnić, Đukanović, Veljović, čitav klub DPS-a sa koalicionim partnerima”.

On je pitao kako je Katnić znao da mu treba gas maska sa kojom je viđen na Cetinju, ako nije sa pomenutim ljudima planirao rušenje ustavnog poretka.

Knežević je kazao da je trebalo poslušati stav DF-a da se spriječi okupljanje koje bi imalo za cilj rušenje državnog poretka.

On je kazao da su na sastanku u poslijeponoćnim satima sa Krivokapićem dali jasnu podršku premijeru da obezbijedi sve što mu Ustav garantuje da dođe do ustoličenja mitropolita u Cetinjskom manastiru.

“Bio je državni udar unutar struktura Vlade koje su odbile poslušnost”.