19 eko regata trebinje 20211.jpg

U Trebinju se održava 19. "Eko regata" sa oko 120 takmičara u 24 discipline iz Srbije, Hrvatske, BiH iz sedam klubova.

Ove godine Kajak kanu klub "Trebišnjica" slavi 20. godina od postojanja tako da je ova regata jedna u nizu manifestacija obilježavanja jubileja ovog kluba.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić otvarajući regatu rekla je da fer-plej treba da nude osnova ovog takmičenja.

"Vaši domaćini su ono najbolje što imaju na rijeci Trebišnjici. Čuvati rijeku je zadatak svih građana i gostiju grada Trebinja. Rijeku Trebišnjicu ne mogu očuvati menadžment grada, sportisti, ljubitelji prirode, ali se rijeka može očuvati ako je čuva svako od nas", istakla je Skočajićeva.

Trener KKK "Trebišnjica" Vule Pantović kazao je da je svaka trka dužine 500 metara od mosta do jaza u Bregovima.

"Očekujemo da će se djeca dobro boriti, da će biti neizvjesnih trka i da će im se isplatiti svaki izveslani kilometar tokom treninga. Medalje će dobiti tri prvoplasirana takmičara u svakoj disciplini kao i tri najuspješnija kluba", poručio je Pantović.

19 eko regata trebinje 20212.jpg

Iz KKK "Mračaj" iz Runovića sa 15 takmičara došao je i nekadašnji predsjednik kluba, a sada trener Ante Lešina. Od osnivanja kluba 1997. godine na inicijativu Matije Ljubeka kroz klub je prošlo do sada oko 400 kajakaša, a njihove vitrine krasi preko 70 pehara.

"Sa svojim klubom sam obišao gotovo cijelu Evropu, ali gotovo svake godine rado dolazim u Trebinje kod mog prijatelja Pantovića. Ovdje sam dobro primljen kao i Petar kod nas tako da se ovdje osjećam kao da sam u svojim Runovićima. Djeca su naša radost, a na ovakvim takmičenjima se to vidi jer se prijateljstva šire, a oni prije saznaju kad je regata i ko dolazi nego ja koji prima imejlove", kaže Lešina.