Sporazum o saradnji.jpg

Sporazum o saradnji u oblastima privrede, turizma, obrazovanja, kulture i sporta potpisan je danas između Grada Trebinja i  Opštine Loveč u Bugarskoj. Prema riječima predsjednika Skupštine Dragoslava Banjka, sporazum je rezultat saradnje sa ambasadom Republike Bugarske, a inicijativa o uspostavljanju iste usvojena je na sjednici Skupštine Grada Trebinja 2020. godine.

„Loveč se nalazi u kontinentalnom dijelu Bugarske, udaljen 50 km od glavnog grada Sofije. Ova opština ima razvijen turizam, i to onaj turizam koji se zasniva na valorizaciji kulturno-istorijskih spomenika – upravo kao što je to slučaj sa Trebinjem“, kazao je Banjak.

Banjak je naglasio i to da Loveč, kao opština u Bugarskoj koja pripada Evropskoj Uniji, ima značajna iskustva u korištenju sredstava za razvoj turizma iz evropskih fondova, te da to može biti poveznica sa Gradom Trebinje.

„S druge strane, naša iskustva vezano za turističku ekspanziju, ali i sve specifičnosti turističkog razvoja na tromeđi država, mogu predstavljati korisne informacije za partenrsku opštinu Loveč“ – zaključio je Banjak, ističući uvjerenje da saradnja neće biti koncentrisana isključivo na turizam.

Načelnik Opštine Loveč Kornelija Marinova je izrazila zahvalnost zbog prilike da se dva grada administrativno povežu, te odala priznanje bugarskoj ambasadi na svim naporima koje su učinili da se sporazum danas formalizuje.

„Svrha sporazuma je da donesemo i korisne odluke za građane, privredu i konkretno partnerstvo. Potpisi koje smo danas stavili ne trebaju da ostanu samo na papiru, već trebamo da donesemo konkretne odluke za građane, poslovanje, i naše partnerstvo. Ovi potpisi su naša nada da možemo naći prostor za saradnju“.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić zahvalio se ambasadi Republike Bugarske i delegaciji Opštine Loveč na posjeti.

„Naš je cilj da povežemo dvije kulture, privredu i turizam te da naša saradnja traje i u budućnosti“, rekao je Ćurić.

Gradonačelnik Trebinja je istakao da će Trebinje nastaviti da konkuriše za projekte prekogranične saradnje, bilo kao nosilac projekta ili partner, te da se nada da će određeni projekti biti realizovani i u saradnji sa Opštnom Loveč.