Izlozba 2.jpg

U Kulturnom centru otvorena je izložba "Instaliranje spokoja" Radoslava Tadića koji radi kao docent na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Ovo je njegova 23. samostalna izložba, a drugo predstavljanje pred trebinjskom publikom. Izložba je prošle godine doživjela premijeru u Banjaluci, a radovi su nastali tokom ljeta 2018 i 2019. godine.

Prema riječima Radoslava Tadića, nakon radova koji su preferirali materijalno i vizuelno odlučio se da napravi izložbu koja će biti rasterećenje od svega toga. Izabrao je temu spokoja - ono što savremenom čovjeku najviše nedostaje.

"Pokušao sam da instaliram čovjeka u atmosferu uživanja mira i spokoja. Ova izložba se bazira na pet većih slikarskih instalacija, ali tu su radovi na papiru i objekti od papira i od upotrebnih predmeta. Prvo sam radio skice pa su nastali veći radovi, a samoj izložbi dao sam naslov 'instaliranje spokoja' zato što mi je to bio sveobuhvatan naziv. Instaliranje kao specifičan naziv u našoj svakodnevnici i zato što su u pitanju svojevrsne instalacije. Nisu samo slike na platnu već imamo i objekte koji su pridruženi, a spokoj je tema izložbe", naglasio je Tadić.

Izlozba 1.jpg

Autor je imao želju i namjeru da posmatrača uvuče u prostor kad zamišlja nešto i kad ima inspiraciju i nikad to nije dvodimenzialno.

"To je uvijek u hiljadu drugih dimenzija, dakle i unutrašnje i spoljašnje se isprepliću. Zato sam i poželio da između ostalog posmatrača uvučem u svoju ideju i napravim objekte koji izlaze iz slika. Tako imamo predmete koji su na podu, zidu, nešto što je odozgo i tako sam pokušao da kroz takav način postavke dočaram sugestivisan ambijent moje ideje, a posmatraču da nametnem ono što se dešava u ateljeu", iskren je Tadić.

Tadića kao slikara najviše inspiriše boja i to mu prvo privuče pažnju na onome što vidi oko sebe, a pomoću nje kao slikarske materije najpotpunije se izražava.

Izložba će biti dostupna publici do 15. septembra.