Ivan tropan dubrovnik.jpg

Dubrovčanin Ivan Tropan, inače odbornik u Gradskom vijeću Dubrovnika, osumnjičen je da je ocu Igoru pomogao da od vlastitih radnika zaposlenih u njihovoj firmi ukrade oko 420.000 kuna što je oko 109.000 KM, piše Dubrovnikpress.hr.

Tropan je nedavno lišen slobode zbog sumnje da je opljačkao radnike, ali i da je falsifikovao dokumente.

Dubrovnikpress.hr donosi svjedočenja dvojice od 17 prevarenih radnika koji su izjave dali i kriminalističkoj policiji.

Njihovi identiteti poznati su redakciji ovog portala, ali su za javnost odlučili ostati anonimni

- Kada su prošle godine u martu Igor Tropan i Ivan Tropan shvatili da dobijaju podsticaje i da će dobijati, masovno su primili 14 radnika tako da su u šestom mjesecu imali radnike iako su znali da posla nema niti će biti, ali su uvijek imali podsticaje od države. - govori za Dubrovnikpress.hr jedan od oštećenih radnika iz Trebinja odakle su Tropani zaposlili cijeli niz vozača.

- Pošto je posla bilo vrlo malo radnici su vozili i radili do devetog mjeseca. U tom periodu Tropani su svakom radniku uplaćivali na njihove tekuće račune platu i doprinose, ali su radnici morali vraćati taj uplaćeni novac Tropanu iz razloga što vozači dobijaju pola novca od naplaćene aplikacije Uber i porez. Kontate, naplati za mjesec dana 4.000 kuna od Ubera koji Uber uplati Tropanu na poslovni račun. Onda Tropan uzme pola sebi od svakog radnika, a radniku da na ruke njegov dio umanjen za porez 20 odsto i plus mu od tog novca svaki radnik vrati što je on uplatio platu i doprinose. Nije prijavljivao da se uplaćuje od države plata i doprinosi, govorio je da on uplaćuje od sredstava firme - priča dalje jedan od oštećenih radnika koji je izjavu dao i policiji.

- U novembru je rekao svima da moraju otvoriti račun u Kent banci. Pod moranje i prijetnjama otkazima potpisali smo punomoći. Kad smo došli u banku potpisati te punomoći Igor Tropan nije bio tu pa ga nismo ni mogli pitati još jednom zašto to radimo, zašto je potrebno da mu damo punomoć da može uzimati novac s naših računa. Iako niko od radnika nije imao tu račun, očito u dogovoru s radnicima Kent banke je to odrađeno. Naše punomoći su ga čekale u banci i on je dalje sam s naših računa podizao pare. Kasnije je rekao da će on podizati novac sa računa da mi u koroni ne dolazimo džabe u Dubrovnik podizati novac pa ga onda njemu vraćati. Govorio je da su to njegove pare, a ne podsticaji od hrvatske Vlade. Nikad nije htio reći niti priznati da država uplaćuje novac za poslodavce da bi se očuvala radna mjesta - „ispovijedio” se oštećeni radnik.

- Kad je jedan od kolega podigao platu sve je bilo jasno. Kad je pitao gdje mu je plata, kad je sve raskrinkao, dobio je otkaz, kao navodno je udario auto, a to mu je auto zapravo oduzeto u Trebinju od strane Tropanova poslovnog partnera. Dakle, kad je taj radnik sve to prijavio inspekciji rada u Dubrovniku, oni nisu ništa riješili pa je kolega sve prijavio policiji - priča dalje i još navodi: - U Trebinju se od juna do septembra prošle godine išlo po gorivo, ne na pumpe u Dubrovniku jer Tropani nisu priznavali račune od INA-e. Vozila su mu stalno u Tebinju, a da bi pojedine radnike zadržali, napravili su fiktivne ugovore o prodaji vozila radnicima i sad oni radom kod Tropana otplaćuju vozila.

- Ivan Tropan je u vrijeme primanja radnika u junu falsifikovao za četiri radnika diplome o položenom stručnom ispitu za vozače i očito je bio mozak te operacije, samo da bi ib što prije primio i pustio u rad, ne zato što je bilo posla nego da bi od njih imali podsticaj od države - zaključio je jedan od 17 radnika koji su ostali bez 420.000 kuna za koje su sumnja da su ih Tropani nezakonito strpali u vlastite džepove.

Drugi radnik, takođe iz Trebinja, do kojeg je Dubrovnikpress.hr uspio doći, potvrđuje kako je Igor Tropan tražio da mu daju punomoći na radničke račune, a da je Ivan Tropan kazao kako radnicima nisu uplaćeni podsticaji od države.

On je takođe svoj iskaz dao inspektorima.

- Tražio je (Igor Tropan, op.a.) da mu damo punomoći na naše račune da može podizati novac, odnosno podsticaje od Vlade. Dok smo radili isplaćivao nam je novac na ruke, a kad je počela korona sve je sebi ostavljao, nama nije dao ništa od podsticaja, dobijali smo samo onoliko koliko nam je pripadalo od vožnja koje smo vozili za Uber. Prvo smo bili prijavljeni na pola radnog vremena pa onda kad je počela korona, kad je država počela s podsticajima od 4.000 kuna po radniku prijavio nas je na puno radno vrijeme, ali mi taj novac nismo dobili - govori još jedan od 17 oštećenih radnika.

Je li tražio objašnjenje zašto je Igor Tropan tražio da mu se poptišu punomoći, oštećeni radnik govori: - Nije nam rekao ništa. Tražili smo sastanak da nam objasni što se događa i zašto nam ne isplaćuje podsticaje na koje smo imali pravo, ali Igor Tropan se nikako nije oglašavao i nakon toga je jedan od kolega sve to prijavio institucijama. Ivan Tropan je mene konkretno pitao koji mi to novac tražimo. Rekao mi je: „Nema, ne daje država podsticaje, to nije istina, nije istina, koje četiri hiljade kuna, to nema.” Eto, tako mi je rekao - kazao je za Dubrovnikpres.hr oštećeni radnik.

Na kraju je dodao:

- Neki dan sam vidio da su uhapšeni pa pušteni da se brane sa slobode. Ne znam šta da vam kažem, nisu prema nama postupili korektno. Da nam je dao hiljadu kuna ne bi mu niko riječi rekao, ali on je sve zadržao u svom džepu.