korona vakcinacija.jpg

Puca imunitet kod starijih ljudi koji su primili Sinofarm na početku vakcinacije u Srbiji i oni hitno moraju da se ponovo vakcinišu. Potrebno je da se zaštite, da što manje cirkulišu dok ne prime tu treću dozu, poručuje zamjenik direktora kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković.

„Moja preporuka je da oni koji su primili Sinofarm, naročito oni stariji od 50 godina, promene vakcinu i prime Fajzer“, savjetuje Janković, objavila je „Nova.rs“.

Ipak, dodaje i da je svaka kombinacija vakcina bezbjedna.

Ko može i ko treba da primi treću dozu

Treću dozu vakcine dobiti oni građani Srbije kod kojih je prošlo 180 dana od prijema druge doze.

Dopunska, odnosno treća (buster) doza vakcine posebno se preporučuje sljedećim kategorijama stanovništva: osobama sa narušenim imunitetom – imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaocima transplantata koštane srži i solidnih organa, osobama na hemodijalizi i osobama koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima, osobama starijim od 70 godina, osobama starijim od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite, zaposlenima u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite i putnicima u međunarodnom saobraćaju – građanima Srbije koji često putuju u inostranstvo, bilo zbog posla ili iz privatnih razloga.