predsjednistvo bih.jpg

Zbog bojkota rada Predsjedništva BiH Milorada Dodika, bošnjački član tog tijela Šefik Džaferović zatražio je "reakciju međunarodne zajednice".

Sjednicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu srpski član te institucije Milorad Dodik neglasanjem je blokirao njen rad, piše portal Kliks.

Džaferović je rekao da na sjednici "faktički nije donesena nijedna odluka".

"Dodik je glasao protiv svih tačaka dnevnog reda. Usvojene su jedna ili dvije informacije gdje nije potreban konsenzus i gdje je moguće većinski donijeti odluku", naveo je Džaferović.

Prema njegovim riječima, na takav način Predsjedništvo BiH neće moći da radi i da je štetnost bojkota te institucije očigledna.

"Nismo mogli staviti tačku ni na imenovanje ambasadora. Institucija Predsjedništva BiH je ugrožena. Ugrožena je nadležnost Predsjedništva i aktivnosti koje su pod njenom ingerencijom", istakao je Džaferović.

Smatra da Dodik zloupotrebljava ovu instituciju odbijanjem izvršavanja svojih ustavnih ovlašćenja, pa zbog toga traži reakciju međunarodne zajednice.

Naglasio je da to znači da očekuje od visokog predstavnika da smijeni Milorada Dodika, dodavši da će srpski član Predsjedništva morati da promijeni svoju politiku ukoliko ne želi da ode sa političke scene.