radar-trebinje.jpg

Министарство унутрашњих послова Републике Српске саопштило је данас да би од сриједе, 1. септембра, требало да почне са радом стационарни радарски систем на подручју Бањалука који ће евидентирати прекршаје непрописне брзине и непоштовање забране пролаза (црвено светло) на раскрсницама

На подручју Бањалуке са радом ће почети девет стационарних радара на локацијама.

МУП Српске је набавио укупно 100 стационарних радара и 10 пресретача, а у току је постављање радара на подручју цијеле Републике.

Тако ће на подручју које покрива ПУ Бањалука бити постављено 25 стационарних радара, ПУ Бијељина 12, ПУ Приједор 10, ПУ Источно Сарајево девет, ПУ Добој 12, ПУ Зворник осам, ПУ Требиње седам, ПУ Фоча – шест, ПУ Градишка шест и ПУ Мркоњић Град пет стационарних радара.

– Неприлагођена и непрописна брзина најчешћа је грешка код свих евидентираних саобраћајних незгода, а нарочито оних са погинулим. Један од циљева МУП-а РС је мање погинулих, смањивањем процента возила која прекорачују прописану брзину и просјечне вриједности прекорачења. Све прекршаје који буду снимљени, министарство ће обрађивати централизовано у полицијској станици за обраду прекршаја, а обавјештења о почињеном прекршају уз прекршајни налог достављати на кућну адресу власника возила. Апелујемо на грађане да поштују постојеће саобраћајне прописе и да вожњу прилагоде прописаним ограничењима брзине кретања и условима на путу – истакли су из МУП-а РС.

Стационарни радарски систем има могућности аутоматске детекције брзине до 320 км/х у свим саобраћајним тракама које су у видном пољу радара, у доласку и одласку, затим детекцију непоштовања забране пролаза (црвено свјетло) на раскрсницама које су регулисане уређајима за давање свјетлосних знакова, препознавање регистарских ознака за сва возила у доласку и одласку, надзор и снимање.