dodik stanivukovic vucic.jpg

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izrazio je spremnost da mijenja stvari u Republici Srpskoj sa Dodikovog mjesta. Može li da mu izađe "na crtu" i kako bi na to reagovao Vučić?, piše "Srpskainfo".

Naime, dok opozicija opipava puls javnosti gledajući ko bi bio najbolji kandidat da se suprostavi vlasti na sljedećim izborima, Stanivuković je kazao da bi rado došao na Dodikovo mjesto, kako bi mijenjao stvari u Srpskoj.

– Jasno je da taj čovjek ulazi u posljednju godinu svoje vladavine – rekao je Stanivuković.

Podrška

Na pitanje u kakvim je odnosima s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Stanivuković je ponovio – u odličnim i prijateljskim, ističući da cijeni njegove napore koje čini za srpski narod i Srpsku.

– To pokazuju i činjenice da je iz Srbije u Srpsku stigla podrška od 80 miliona evra, kao i da je Banjaluka za Dan grada dobila podršku od tri miliona evra za kapitalne projekte. To naš narod i ja kao gradonačelnik znamo da cijenimo – poručio je Stanivuković.

Pokazuje to i činjenica da je Stanivuković bio u zvaničnim posjetama Beogradu, Novom Sadu, i najavljuje ih još, dok slične aktivnosti nije imao prethodni gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Stanivuković je bio na otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji početkom godine, kada je kazao da ga je Dodik gledao „unezvjereno“.

Ipak ,sva trojica – Stanivuković, Dodik i Vučić, sjeli su zvanično zajedno za okrugli sto kada je Vučić za Dan grada proglašen počasnim građaninom Banjaluke. Iako su se Dodik i Stanivuković tada zvanično rukovali, nije bilo „pomirenja“.

Naprotiv. Ranijih godina najviše gradsko priznanje dobitnicima uvijek je uručivao gradonačelnik Banjaluke, ali ove godine je gradska skupština, u kojoj SNSD ima većinu i čiji je Dodik lider, odlučila drugačije, jer je Stanivuković član opozicione Partije demokratskog progresa.

Dok Dodik muku muči sa Stanivukovićem, koji mu je očigledno trn u oku, u isto vrijeme se našao u jednoj od najvećih političkih kriza izazvanih dolaskom visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita i „borbom“ s nametnutim zakonom o zabrani negiranja genocida, koji je njegov prethodnik Valentin Incko ostavio u amanet.

Šmit

Dok se Dodik inati međunarodnoj zajednici i vuče cijelu opoziciju u priču o blokadama državnih institucija, Vučić pokušava da izbalansira između srpskog jedinstva i prioriteta Srbije. Tako pokazuje i jedna od posljednjih Vučićevih poruka kojom poručuje da „razumije Dodika, ali da Srbija mora imati svoju poziciju“.

Upitan da li neko na njega vrši pritisak da razgovara sa Šmitom, s kojim predstavnici Srpske ne žele da razgovaraju, jer nema mandat Savjeta bezbjednosti UN, Vučić je rekao da ga niko ne pritišće, te da je već razgovarao s njim.

– Razgovarao sam sa Šmitom i nisam krio. Moj posao je da ne ugrozim poziciju Srbije. Šmita poznajem, on je pomagao i kada su izolovali Dodika. Tada sam ga molio da dođe i razgovara s Dodikom i razgovarao je s njim u Istočnom Sarajevu – rekao je Vučić.

On je istakao da su odnosi Srbije i Srpske najbolji u istoriji, da on i Dodik nikada neće reći ružne riječi jedan o drugom, ali da to ne znači da moraju o svakom pitanju da se usaglase.

Imidž Srbije

Vučić svojom politikom u Srbiji pokušava da gradi dobre mostove i odnose sa Zapadom i Istokom, što nije slučaj u Srpskoj. Kaže ovo za Srpskainfo sociolog i poznavalac političkih prilika Vedran Francuz. Dodaje da je zbog toga jasno da Vučić neće žrtvovati imidž Srbije, niti svoju poziciju, ukoliko dođe do sankcija koje su u najavi od strane velikih sila – iako ih, objašnjava on, Vučić ne priželjkuje niti ih podržava.

– Vučić mnogo bolje poznaje međunarodne procese i svojim državničkim izjavama neće ugroziti interese Srbije zbog bilo kog partnera – kaže Francuz.

Ističe da je Vučić poslao jasnu poruku da će Srbija imati isti odnos prema Srpskoj ukoliko umjesto Dodika dođe Stanivuković, a umjesto Cvijanovićeve, Šarović, Miličević, Trivićeva ili neko drugi, za koga se lideri opozicije opredijele da bude kandidat.

– Svojim gostovanjem u “Ćirilici” primjetno je da je prvi put Vučić na temu Srebrenice i svog stava spomenuo da je svoje mišljenje podijelio s Dodikom i Šarovićem. Jasno je da ovom izjavom Vučić šalje poruku da ubuduće u Srpskoj postoji još jedna adresa, a to je opozicija – kaže Francuz.

Poruka iz 2012.

Samostalni istupi pojedinih političkih figura i najave mogućih kandidatura su veoma nezrele, a mogu biti čak i pogubne. Kaže ovo za Srpskainfo politikolog Darko Kuzmanović.

– Osluškivaće se i signali iz Beograda, mada bi predsjednik Srbije vrlo rado na mjestu Milorada Dodika vidio nekog drugog. Dodiku vjerovatno nije zaboravio to što ga je 2012. godine, podržavajući Borisa Tadića, nazvao “političkim pobačajem”, kao i činjenicu da je SNSD potpuno devastirao Srpsku i doveo je u situaciju da moli za donacije čak i stalaka za infuziju, koji koštaju svega 20-ak maraka – kaže Kuzmanović.

Postavlja se pitanje ko bi mogao da zamijeni Dodika.

– Stanivuković, koji je jednim dijelom nagovijestio svoju kandidaturu, trenutno je gradonačelnik i vjerujem da samo ispipava puls javnosti. Eventualnom kandidaturom Stanivuković bi mogao doći u opasnost da mu Banjalučani, koji su ga podržali, otkažu povjerenje, jer bi tu njegovu novu izbornu trku mogli shvatiti kao ostavljanje Banjaluke na cjedilu. Opozicija u svojim redovima trenutno nema figuru koja bi bila spremna da na čelu Banjaluke zamijeni Stanivukovića čime bi se grad na Vrbasu vjerovatno opet našao u rukama SNSD – upozorava Kuzmanović.

Navodi da samostalno istupanje u javnosti može dodatno narušiti ionako krhke odnose unutar opozicionih redova.

Alternativa

Kuzmanović smatra da, kada su u pitanju kandidati za izbore 2022, njihova imena moraju da budu usaglašena od strane svih aktera, jer svaki drugi oblik djelovanja bio bi ravan potpisivanju kako vlastite, tako i političke smrtne presude cijele opozicije.

– Vučić sasvim izvjesno neće dati otvorenu podršku ni Dodiku ni opoziciji, ali ako do nje i dođe, ona teško da će biti javna i otvorena. On bi vrlo rado na čelu Srpske vidio nekoga ko nije Milorad Dodik, samo se postavlja pitanje alternative – kaže on.