aerodrom.jpg

Projekat izgradnje aerodroma u Trebinju, koji bi mogao koštati i više od 100 miliona evra, izazvao je pažnju i vlasti Hrvatske koja od BiH traži objašnjenje šta se tačno planira graditi, s obzirom na činjenicu da ga gradi Srbija uz punu podršku institucija Republike Srpske i Grada Trebinja.

Zvaničnu informaciju o ovom velikom i nadasve važnom projektu za cijelu Republiku Srpske, a prije svega Trebinje i Hercegovinu, zatražio je ministar privrede i održivog razvoja Hrvatske Tomislav Ćorić od ministara za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenke Golić i ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković.

„U skladu sa odredbama člana 3. Konvencije o procjeni uticaja na prirodnu sredinu preko državnih granica, molim Vas da nam kao zainteresovanoj državi dostavite informaciju o aktivnostima vezanim za izgradnju aerodroma Trebinje kod mjesta Taleža u Republici Srpskoj ", napisao je Ćorić u dopisu Turkovićevoj, pišu sarajevski mediji.

Zvanični Zagreb, po pisanju tamošnjih medija, brine jer, po njima, nema ekonomske logike za izgradnju aerodroma u Trebinju, pa kažu da bi jedan od najvećih projekata u ovom dijelu Srpske mogao da služi u vojne svrhe

„Možda će u istočnoj Hercegovini za koji mjesec prve konture dobiti pista koja zapravo želi ugostiti eskadrile ruskih ili srpskih lovaca? Gabariti uzletno-slijetne staze možda se kroje po ruskim transportnim 'antonovima', a ne po 'Boingu 777', kako se ističe u konkursu?", pitaju se u Hrvatskoj.

Krajem aprila je raspisan međunarodni konkurs za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Aerodrom će se nalaziti na kraškom području 14 km zapadno od centra Trebinja i zauzimati će površinu od preko 300 hektara.

Krajem aprila ove godine ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović potvrdio je da je Srbija počela komunikaciju sa predstavnicima Republike Srpske u vezi sa kontrolom neba na teritoriji koju će pokrivati budući Aerodrom Trebinje.