Vladika joanikije.jpg

Mitropolit crnogorsko primorski SPC Joanikije potvrdio je za Vijesti da će njegovo ustoličenje 5. septembra biti u Cetinju, uprkos pozivima da zbog podignutih tenzija ono bude izmješteno.

"Podrazumijeva se da će to biti u Cetinju" , odgovorio je Joanikije na pitanje novinarke Vijesti, ne želeći da detaljnije komentariše događaj.

Jedan od lidera Demokratskog fronta i član Vijeća za nacionalnu bezbjednost Milan Knežević, juče je najavio da će Vijeće i Savjet za odbranu i bezbjednost odlučiti gdje će biti postavljenje mitropolita - u Cetinju ili u Podgorici. Takođe, navodi i da je njegov stav da ono bude u Cetinjskom manastiru i da neće podržati nijedan drugi prijedlog, osim ako ne bude došao od crkve.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, sa Joanikijem se prije 15-ak dana sastao potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, nadležan za sektor bezbjednosti. Tada je mitropolit, kako je rečeno Vijestima, "bio otvoren za sve opcije". Nekoliko dana kasnije - na sastanku sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i šefom policije Zoranom Brđaninom odbacio je mogućnost da se ustoličenje održi na drugom mjestu.

To je potvrdio i u obraćanju javnosti u nedjelju, kada je naveo da se on hirotonisao prije pune 22 godine upravo u Cetinjskom manastiru i da nije izvanjac, već je rođen u Crnoj Gori.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, predstavnici Vlade će se još jednom sastati sa mitropolitom, najverovatnije nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost.