Skener narodna biblioteka1.jpg

Narodna biblioteka Trebinje kupila je profesionalni skener za digitalizaciju knjiga vrijedan oko 30.000 KM koji će omogući veću dostupnost vrijednoj građi koju ova kulturna ustanova posjeduje.

Dio novca za kupovinu ovog uređaja Narodna biblioteka obezbijedila iz vlastitih sredstava, te sredstava Ministarstva civilnih poslova BiH u iznosu od 12.000 KM, donacijom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović u iznosu od 6.000 KM, te uz pomoć pojedinih firmi.

Nabavkom skenera posebnih karakteristika uskoro će početi najvažniji projekat koji je ova ustanova pokrenula – digitalizacija legata Jovana Dučića, koji od 2004. godine ima status kulturnog dobra od opšteg značaja za Republiku Srpsku.

Skener narodna biblioteka2.jpg

Direktor biblioteke Milosava Supić – Vuković je istakla da je ovo veliki iskorak u radu ove ustanove, napominjući da će se na ovaj način osim legata i Zavičajna zbirka, lokalni list, te druge stare i rijetke knjige učiniti dostupnim korisnicima širom svijeta.

„Digitalizacijom ćemo ličnu biblioteku jednog od najznačajnijih srpskih pisaca sačuvati od propadanja, te povećati dostupnost da bi što veći broj korisnika, naučnih radnika, istraživača i ustanova mogao da vidi, pročita ili istražuje Dučićevu arhivu i ostali knjižni fond, čak i sa geografski udaljenih područja“, kaže Supić – Vuković.

Zaposleni koji će raditi ovaj posao u narednom periodu će proći obuku rada na skeneru, kako bi usvojili znanja i vještine upravljanja aparatom.