litija preobrazenje trebinje 20212.jpg

Svečanom litijom koja je prošla ulicama Trebinja završena je proslava slave grada - Preobraženje Gospodnje.

U litiji je učestvovao mnogobrojni vjerni narod, arhijereji i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, kao i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, rukovodstvo grada, te gosti koji su stigli iz susjednih opština i iz regiona.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da je večeras Trebinje obasjala svjetlost praznika i zajedništva, zasnovana na vjeri i međusobnoj ljubavi.

„Kakav je ovaj praznik - imamo potrebu da svjedočimo svjetlost i slavu naše svete vjere ne samo u hramu nego i da izađemo van hrama, da blagoslovimo grad u kome živimo i vazduh koji dišemo i vodu koju pijemo - a što je najvažnije da u što većem broju budemo zajedno“, rekao je mitropolit nakon litije okupljenom narodu na Trgu slobode.

On je pozvao na zajedništvo kao najvažnije - jer okupljeni u ime Božije se preobražavaju i tada prevazilaze svoja ograničenja i razlike, vrlo često podjele i razdore - i sjedinjuju se oko Hrista, kao izvora svjetlosti i života.

"Naše litije, okupljanja i sabornost davale su snagu našem narodu kroz cijelu istoriju - da smo mogli nositi svoj krst, čuvati svoju vjeru, sačuvati obraz, istoriju, pamćenje i identitet - i uvijek ići naprijed", poručio je mitropolit Joanikije

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije rekao je da je svjetlost praznika samo zalog i ohrabrenje da svako uzme svoj krst i hoda kroz život kao slobodan, čestit i odgovoran čovjek.

Poručio je da se svi moramo preobražavati na bolje, te da sljedeće godine, kada se saberemo na istom mjestu, budemo bar malo bolji, milosrdniji i smireniji ljudi, okrenuti ljubavi prema Bogu i svojoj braći.

„Svjetlošću Božijom popravljajmo svoja srca i činimo sami sebe boljim ljudima. To je uslov za bilo kakav zajednički i društveni napredak", poručio je vladika zahumsko-hercegovački, istakavši da se Crkva božija moli za sve ljudi, za one koji vjeruju i za one koji ne vjeruju, za one koji su na vlasti jednako kao i za one u opoziciji.

„Svima poručujem, pa i samome sebi - starajmo se o našem gradu i našoj državi kao zajedničnoj kući svih nas. Nađimo načina da damo šansu prije svega čestitim i dobronamjernim, pametnim i inovativnim ljudima - i ostavimo im slobodu da ne moraju biti članovi stranaka pa čak ni crkve, ostavimo im slobodu da vjeruju ili ne vjeruju, da imaju svjetonazor koji god žele, samo ako je human i čovjekoljubiv. I svi ćemo vidjeti da će mnogi naši mladi i obrazovani ljudi izabrati da žive sa nama", kazao je episkop Dimitrije. 

Slavske svečanosti u Trebinju završavaju se koncertom Sergeja Ćetkovića na Trgu slobode gdje se okupio veliki broj građana.