IMG_20210819_51364.jpg

Obilježavanje krsne slave grada Trebinja i Sabornog hrama u tom gradu - Preobraženje Gospodnje počelo je jutros Svetom arhijerejskom liturgijom, koju u tom hramu služi Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, u prisustvu mnogobrojnog naroda koji je došao iz raznih dijelova Republike Srpske, Srbije, regiona i Evrope.

Svetu liturgiju sa mitropolitom Joanikijem služe i preosvećeni episkopi zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, bihaćko-petrovački Sergije i mileševski Atanasije sa brojnim sveštenstvom.

Liturgiji prisustvuje gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović, princ Filip Karađorđević sa porodicom i mnogobrojni narod.

IMG_20210819_51604.jpg

Nakon liturgije, u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju biće upriličeno lomljenje slavskog kolača, a potom će biti položeno cvijeće na Spomenik braniocima Trebinja 1991-1996. godine.

Povodom slave grada i hrama, u Trebinju će u 12.00 časova biti održana i svečana sjednica Skupštine grada, u pozorišnoj sali Kulturnog centra, a u Muzeju Hercegovine od 19.00 časova biće priređena i izložba slika Milana Cileta Marinkovića.

Slavska litija ulicama grada krenuće u 20.30 časova, nakon prazničnog večernjeg u Sabornom hramu, koje će početi pola časa ranije.

Proslava krsne slave grada i Sabornog hrama biće završena koncertom Sergeja Ćetkovića od 21.40 časova na Trgu slobode.

U Trebinju je svečana atmosfera, grad na Trebišnjici je pun gostiju, dok su zgrade u centru ukrašene zastavicama grada i Republike Srpske.

Svečanosti su počele juče otvaranjem tradicionalnog Sajma meda i vina, potom je održana promocija knjige o herojima otadžbinskog rata koji su ostavili svoje živote na braniku otadžbine "Lađa za spas – priče iz ratomira 2", autora Ratomira Mijanovića, novinara Radio Trebinja.

Upriličena je i izložba "Vijek Gimnazije u Trebinju", povodom 100 godina od osnivanja ove obrazovne ustanove, a na Trgu slobode je održan je i koncert orkestra Gimnazije "Jovan Dučić".

Preobraženje Gospodnje, krsna slava grada i Sabornog hrama u Trebinju ove godine se obilježava uz bogat dvodnevni program koji organizuju grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje. /kraj/bs/am/foto