cile-marinkovic-izlozba-3.jpg

U okviru proslave krsne slave grada i sabornog hrama - Svetog Preobraženja Gospodnjeg, u galeriji Muzeja Hercegovine večeras je otvorena izložba slika Milana Cileta Marinkovića.

Trebinjska publika do 19. septembra biće u prilici da pogleda dvadeset i četiri rada koja pripadaju zreloj fazi stvaralaštva umjetnika koji se ubraja u najznačajnije predstavnike savremenog srpskog slikarstva, a iza kojeg stoje brojne nagrade i priznanja, preko 150 samostalnih i više od 200 kolektivnih izložbi širom svijeta.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić podsjetila je da je Marinković bio među dvadesetak umjetnika koji su se iz partiotskih sentimenata u ratnoj 1992. godini odazvali inicijativi Narodnog muzeja iz Beograda i kustosa Nikole Kusovca da darovanjem slika pomognu svoj narod preko Drine – a podsjećanje na taj događaj i tada nastalu zbirku "Milom Trebinju" još prošle godine izrodilo je ideju o organizovanju izložbe.

On je dodala da je Marinković, iako Beograđanin, na svojim platnima bogatog kolorita, i nesluteći, donio mnogo toga od boja upravo našeg podneblja.

„Kroz različite forme i stilove - od pop-arta, novog ekpresionizma, nove figuracije i transavangarde – prelamaju se u ovim slikama pukotine, u kojima se, kako je autor i sam rekao – krije ljubav“, kazala je Grujić.

Kustos istoričar umjetnosti u Muzeju Hercegovine Tamara Rajković kazala je da su pred posjetiocima slike umjetnika koji osluškuje, upija i na platno ovjekovječuje senzacije aktuelnog trenutka, u kojem se prepliću, sudaraju i smjenjuju događaji.

„Posebno mjesto na njegovim slikama ima gest – on je osnovni ikonografski element, uz bogati kolorit, ekspresivnost i eruptivnu snagu kojom umjetnik osvaja platno“, kazala je Rajković.

cile-marinkovic-izlozba-1.jpg

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakavši da je velika privilegija za naš grad prilika da ugosti umjetnika koji svojim stvaralačkim opusom posljednje tri decenije obogaćuje likovnu scenu svjetske metropole kulture – Pariza.

Smatra velikim bogatstvom vidjeti i doživjeti toliko životno iskustvo, likovno oblikovano, a doneseno u našu zemlju i Dučićevo Trebinje.

„Kako Srbiju i Republiku Srpsku smatramo jedinstvenim duhovnim prostorom, tako sebi dajemo za pravo da se ponosimo i imenujemo gospodina Marinkovića našim umjetnikom, čija je inicijalna inspiracija nastala u njegovom rodnom Beogradu – a nadamo se da će zrnce svjetlosti i slapove topline ponijeti i iz našeg Trebinja“, poručio je Ćurić.

U obraćanju publici umjetnik Milan Cile Marinković rekao je da je u Trebinje stigao sa izložbom koja je upravo koncipirana za prostor muzeja, sa slikama koji su već izlagane, a nastajale su na relaciji Beograd - Pariz.

„Ovdje sam prvi put na duže, ali mislim da ću još dolaziti, biti čest gost vašeg grada“, poručio je umjetnik.

Otvaranju izložbe prisustvovovao je i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, prinčevski par Karađorđević - princ Filip i princeza Danica, te brojni gosti slave grada iz prijateljskih lokalnih zajednica Srpske i regiona.