svecana sjednica grada preobrazenje 20211.jpg

Gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je da je naš grad najveće gradilište u Republici Srpskoj, koji nezaustavljivo ide naprijed, pozivajući sve Trebinjke i Trebinjce da budu dio tima i jedne velike porodice okupljene oko Trebinja i svih njegovih uspjeha.

Ćurić je, na svječanoj sjednici povodom krsne slave Grada i Sabornog hrama - Svetog preobraženja Gospodnjeg, istakao da je na svima nama da iskoristimo šanse koje nam se pružaju, dok je na rukovodstvu lokalne zajednice odgovornost za razvoj Trebinja. 

"Gradimo svoj grad, ali u isto vrijeme ga i čuvajmo. Ostanimo gostoprimljivo ali i ponosni, budimo inovativni, ali i preduzimljivi, nesebično poštujmo svakoga ko posjeti Trebinje, ali i nesebično čuvajmo ono što imamo", poručio je Ćurić u prigodnoj besjedi.

On je naveo da će u narednom periodu početi izgradnja istorijskih projekata poput aerodroma, kliničkog centra i prve slobodne zone u Republici Srpskoj, navodeći da su prioriteti grada zapošljavanje mladih i subvencionisanje projekata samozapošljavanja.

"Ako vam kažem da je Srbija već obezbijedila oko 100.000.000 evra za izgradnju aerodroma, a da je Vlada Srpske predvidjela sredstva za izgradnju novog kliničkog centra – dovoljno je da shvatite o kakvim investicijama se radi. Do kraja godine počeće i izgradnja prve slobodne zone za koju će Vlada RS izdvojiti 1.000.000 KM, a koja će omogućiti nova radna mjesta u realnom sektoru. Nedavno smo i sa najvećim investitorom u Hercegovovini Rodoljubom Draškovićem dogovorili novi investicioni ciklus vrijedan stotine miliona maraka", poručio je Ćurić.

Ćurić je rekao i da se u Trebinju godišnje izgradi i proda i do 1.000 stanova.

"Svi žele u Trebinje i to nas raduje, ali Trebinje mora da sačuva svoju dušu i imidž jer kakav je to grad ako izgubi dušu i ako u njemu budu samo ulice i zidovi!? Ovaj grad čine njegovi građani, oni čiji su preci vijekovima unazad pažljivo gradili svaki detalj našeg mjesta, zato je na nama da pokoljenjima obezbijedimo uslove da ovdje ostaju i da ovdje grade neko novo, savremeno doba koje tek dolazi", napomenuo je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, prije 20, 30 i više godina niko nije mogao ni da zamisli da će Trebinje postati najpoželjniji mali grad na Balkanu i to uz podršku vlada Srpske i Srbije, navodeći da je to velika čast ali i još veća obaveza.

"Sve to sa sobom vuče i civilizacijske odluke koje moramo da slijedimo – očuvanje eko sistema, klimatskog blaga i prirodne sredine kakvu malo ko ima. Održivi razvoj u svakom pogledu – i ekonomskom i u oblasti životne sredine preduslov je za nesmetan i ubrzan održivi rast", kazao je Ćurić.

Po prvi put u Trebinju na kraju prošle godine prosječna plata iznosila je više od 1.000 KM.

"Neko će reći – statistika je skup brojeva pa je i to moguće. Istina, ali je ovo stvarnost i reći ću vam da podaci pokazuju da primanja naših sugrađana nastavljaju da rastu. Ipak, najvažnije nam je da mladi ljudi ovdje ostaju i da u Trebinju grade svoju karijeru. Iz tog razloga Grad je obezbijedio uslove da svi svršeni studenti dobiju priliku za odrađivanje pripravničkog staža i da za taj rad budu plaćeni neto platom od 600 KM. Obezbijedili smo i dodatna sredstva za samozapošljavanje jer smo prepoznali preduzetnički duh koji uzima sve više maha i koji donosi sve više porodičnih biznisa koji su sve uspješniji i inovativniji", poručio je Ćurić.

svecana sjednica grada preobrazenje 20212.jpg

Trebinje postaje i turistički biser regije u kojoj je konkurencija veoma velika.

"U julu smo ostvarili 15.000 noćenja – najviše u istoriji turističkog prometa Trebinja. Traži se krevet više svakog dana i u ovom trenutku je skoro nemoguće pronaći smještaj u našem gradu. To govori mnogo o nama – da gostima imamo šta da pokažemo, da smo dobri domaćini i da izgradnjom novih sadržaja sve više pariramo jakoj konkurenciji u okruženju", dodao je Ćurić.

Naveo je da je urađen veliki broj projekata kako kapitalnih, tako i onih iz oblasti socijalne politike.

"Iza nas je i jedna izazovna godina, u kojoj smo se borili protiv kovida-19. Pandemijske mjere i ograničenja nisu nikome drage, ali je Preobraženje i dan kada treba da pomislimo na sve svoje bližnje i budemo odgovorni prema sebi i čovječanstvu i tako svojim preobražajem budemo primjer drugima. Moramo to da uradimo zbog onih što tek dolaze", istakao je Ćurić.

PREOBRAŽENJE - PRAZNIK KOJI NOSI UZVIŠENU PORUKU

Gradonačelnik Ćurić je rekao da praznik posvećen Svetom preobraženju Gospodnjem u sebi nosi uzvišenu poruku - preobrazimo se da budemo bolji ljudi, jer samo takav preobražaj sam po sebi može da donese preobražaj grada.

"Bez duhovnog preobražaja ne možemo dalje, jer je on preduslov za svaki drugi preobražaj. Zato je važno da naš preobražaj krene od nas samih - od naše duše, srca i ličnosti, jer ćemo samo tako moći da proširimo vidike i zamijenimo egoistično „ja“ sa uzmišenim „mi“, a to onda samo po sebi znači samo jedno – duhovno iznad svetovnog i opšte iznad pojedinačnog. To je maksima koja nosi mnogo više od one univerzalne floskule o dobru, jer u sebi sadrži i duhovno i materijalno, i nebesko i ovozemaljsko. Sadrži ljubav prema drugima, vjeru u vječni život i nadu za srećnijom budućnošću generacijama koje tek dolaze", istako je Ćurić.

On je kazao da se na preobraženje sve i svako mijenja - i oni koji po svojoj slobodnoj volji nisu vjerni i oni koji u svemu vide nešto što ne valja, pa i oni koji misle da bez njih ne može ništa. Zato je važno, naglasio je, da se preobrazimo, da iza sebe ostavimo sve svoje slabosti i zavisti, da se okrenemo budućnosti, generacijama koje tek dolaze i vremenu koje neće biti nimalo lako.

"Do nas je da svojim primjerom pokažemo da je preobražaj moguć, ostvariv, poželjan i od samog Boga blagosloven. Svojim primjerom treba da pokažemo drugima i da je preobražaj uzvišen čin, jer ćemo samo tako biti ponosni na djela koja ostaju iza nas", rekao je Ćurić.

Prema njegovim riječima, u Trebinju je Preobraženje najsvečaniji dan koji se sa nestrpljenjem čeka tokom cijele godine, ali je to i dan kada sami sebe ocjenjujemo – šta smo uradili i da li je moglo više i bolje!?

"Preobraženje je mnogo više od krsne slave i mnogo više od običnog svečarskog dana. Na ovaj dana građanima treba da položimo račune za proteklu godinu. Zato danas sa ovog mjesta građanima Trebinja želim da kažem samo jednu stvar – naš grad ne da se preobražava na bolje iz godine u godinu, već iz dana u dan. Zato sam ponosan što sam na čelu grada u vremenu kada on doživljava svoj najveći preobražaj i što brojnim projektima osiguravamo sigurnu budućnost našoj djeci", naglasio je Ćurić.

Svečanoj sjednici u Kulturnom centru prisustvovali su, između ostalih, predsjednici opština Herceg Novi i Nikšić Stevan Katić i Marko Kovačević, načelnici istočnohercegovačkih opština, predstavnici prijateljskih gradova poput Vršca, Vranja, Vrnjačke Banje, Novog Sada, Kraljeva, Valjeva, Jezera i Bijeljine, princ Filip i princeza Danica Karađorđević, slikar Milan Cile Marinković, direktori javnih ustanova i preduzeća.