Price iz ratomira 22.jpg

Knjiga "Lađa za spas - priče iz ratomira 2", autora Ratomira Mijanovića, promovisana je večeras u Trebinju, a govori o herojima odbrambeno-otadžbinskog rata koji su ostavili svoje živote na braniku otadžbine.

"Trudim se da heroje otadžbinskog rata sačuvam od zaborava kroz pisanu riječ", rekao je Mijanović novinarima na promociji knjige u Kulturnom centru Trebinja.

Mijanović, koji je i novinar Radio "Trebinja", naveo je da je ova knjiga drugi dio istoimene trilogije, izdata je u avgustu prošle godine, ali je promocija organizovana tek sada zbog situacije sa virusom korona.

"Rat je povod priče, a poruka knjige je da nam ne treba rat, nego mir, koji nema alternativu", istakao je Mijanović.

Predsjednik Književne zajednice "Jovan Dučić" Novica Telebak istakao je da kada mlad čovjek učestvuje u ratu i počne da objavljuje knjige kao Mijanović, onda on nosi jak pečat iz rata u grudima i kad-tad će progovoriti o tome.

"Mijanović je drugačiji od ostalih jer nikada ne govori o sebi, već o drugima i najmanje mu je bitno kako će reagovati drugi, jer su njemu važni oni o kojima govori u knjizi", rekao je Telebak.

Price iz ratomira 21.jpg

Promociji knjige prisustvovao je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak, potomci junaka opisanih u knjigama koji su došli iz Trebinja, Bileće, Ljubinja, Nevesinja i Njemačke i brojni drugi gosti.

Predstavljanje knjige održano je u okviru preobraženjskih svečanosti koje se danas i sutra održavaju u Trebinju, povodom krsne slave grada i Sabornog hrama u tom gradu.

Izdavač knjige je Književna zajednica "Jovan Dučić" iz Trebinja.