Vijek gimnazije trebinje2.jpg

U Kulturnom centru otvorena je izložba povodom 100 godina od osnivanja trebinjske Gimnazije. Na otvaranju u prepunoj galeriji bilo je gostiju sa svih strana, nekadašnjih đaka, profesora, kao i sadašnjih učenika i profesora ove javne ustanove, te gradonačelnici Trebinja Mirko Ćurić i Bijeljine Ljubiša Petrović, narodni poslanici, predstavnici vjerskih zajednica...

Trebinjska Gimnazija osnovana je školske 1921/1922. na prijedlog Gradskog vijeća Trebinja i pokrajinske Uprave BiH i to najprije u zgradi nekadašnje Trgovačke škole.

Od tada do današnjih dana mijenjala je nazive i zgrade, a kao Gimnazija "Jovan Dučić" datira od 1991. godine.  Izgradnjom novog školskog objekta zadužbine Rodoljuba Draškovića koja je u toku Gimnazija će riješiti problem nedostatka prostora.

Otvarajući izložbu predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak - nekada učenik, profesor, a potom i direktor trebinjske Gimnazije - kazao je da je ova škola, kao opšteobrazovna ustanova nastala sa ciljem razvoja intelektualne širine, istraživačke radoznalosti i stvaralačkog mišljenja kod učenika - i nije mogla biti osnovana u Trebinju prije 1921. godine, odnosno do osvajanja socijalne, političke i ekonomske slobode ovog kraja.

"Taj uslov bio je ispunjen stvaranjem Kraljevine SHS, nakon čega njeno postojanje više nije moglo da bude doveno u pitanje: nadživjela je Drugi svjetski rat i režim koji je pokušao da zatre njenu suštinu, ali i školske reforme sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, koje nisu imale razumijevanja za njenu misiju. Večerašnja izložba upravo i svjedoči o postojanosti gimnazije u Trebinju. Pokazuje koliko je dubok njen korijen trajanja i koliko je razgranato njeno stablo aktivnosti. Prikazanim dokumentima ukazuje se na njen administrativni kontinuitet, kao i kontinuitet nastavnih i vannastavnih uspjeha. Pokazuje da su joj uski lokalni okviri i da potvrde svoje vrijednosti traži na razmjenama učenika u Hamburgu, smotrama srednjoškolskog pozorišta u Marseju ili matematičkim olimpijadama u Hanoju...“, istakao je Banjak.

Vijek gimnazije trebinje4.jpg

Gimnazija ni u budućnosti ne smije biti preživjela, okamenjena i konzervativna institucija – mora razvijati ambijent u kojem učenici na kreativan i savremen način spoznaju svijet oko sebe.

„To mora biti inspirativna sredina za ambiciozne mlade ljude koji teže postizanju visokih akademskih ciljeva. Ono što se ne smije dogoditi jeste – da u svijetu koji se neprekidno mijenja izgubi korak sa vremenom“, poručio je Banjak.

Profesor Gimnazije „Jovan Dučić“ Radmila Mitrić, u ime stručnog tima koji je pripremio večerašnju izložbu, istakla je da je ona koncipirana kao rekapitulacija dokumentacije iz prethodnih stotinu godina, raspoređene u više tematskih cjelina.

Vijek gimnazije trebinje6.jpg

„Gimnazija je prolazila kroz razne periode, društvena uređenja, reforme školstva, ali se može reći da je vijek koji upravo ispraćamo obilježila volja, htijenje i želja – i učenika i profesora – za stalnim uzdizanjem, napredovanjem, uzrastanjem i borbom za više znanja, borbom koja ima svoj početak, ali nema kraj dok god živimo“, istakla je Mitrić.

Direktor Gimnazije "Jovan Dučić" Mišo Pešić osvrnuo se na profesora, sekretara i direktora ove ustanove Dušana Kovačevića zahvaljujući kojem je i sačuvana bogata arhiva gimnazije, koja danas svjedoči o vijeku njenog trajanja.

Vijek gimnazije trebinje5.jpg

„Nadam se da će i generacije koje dolaze voditi računa kako o gimnaziji tako i njenoj istoriji – da će za naredne jubileje ova arhiva biti još bogatija nego što je danas“, kazao je Pešić.

Vijek gimnazije trebinje3.jpg