groblje podgljivlje trebinje.jpg

“Komunalno” a.d. Trebinje obavještava sve vlasnike grobnica na gradskim grobljima „Podgljivlje“ i „Banjevci“ da je u toku godišnja naplata naknade za održavanje zajedničkih dijelova groblja. 

Iz ovog preduzeća navode da su važeće cijene formirane na osnovu broja grobnih mjesta na površini zemlje. 

„Vlasnici grobnice koja na površini zemlje ima jedno grobno mjesto plaćaju godišnju naknadu od 25,00 KM, dok vlasnici grobnice koja ima dva grobna mjesta plaćaju naknadu od 35,00 KM godišnje.  Vlasnici svake veće grobnice, plaćaju naknadu u iznosu od 45,00 KM godišnje“, pojasnili su u “Komunalnom”.

U ovom preduzeću su istakli da je naplata održavanja zajedničkih dijelova groblja počela početkom 2020. godine, te naveli da su cijene ostale nepromijenjene. 

Plaćanje se može izvršiti na žiro račun broj: 551-030-00012262-40, kod Unikredit banke a.d. Banjaluka, ili na blagajni preduzeća u ulici Luke Ćelovića  br. 2, svakim radnim danom od 7.00 do 15.00 časova, sa naznakom „Paušal za održavanje zajedničkih dijelova groblja“

U „Komunalnom“ ističu da je Preduzeće ove poslove godinama obavljalo bez naknade, pojašnjavajući da je postalo nemoguće održavati gradska groblja na adekvatan način bez angažovanja dodatne radne snage, a samim tim i bez dodatnih sredstava. 

„Zato smo početkom 2020. godine, odlučili da počnemo sa naplatom naprijed navedene naknade u skladu sa Zakonom o grobljima i pogrebnoj djelatnosti i Odlukom o grobljima i pogrebnoj djelatnosti Grada Trebinja, jer je plaćanje naknade za održavanje zajedničkih dijelova groblja zakonska obaveza. Ova naknada se godinama plaća na  grobljima kojim ne gazduje ovo preduzeće, nego vjerske ili mjesne zajednice u Trebinju i trebinjskim selima. To će podrazumijevati da se gradska groblja  održavaju još bolje, da se u njih više investira i da se uvedu unapređenja,  kako bi vlasnici grobnica bili zadovoljniji", naveli su u Komunalnom.

Korišćenje sredstva od godišnje naknade za uvođenje unapređenja podrazumijeva označavanje svakog grobnog mjesta. 

„Sada imamo situaciju da neko ko rijetko dolazi u Trebinje, želi da posjeti  vječnu kuću nekog svog srodnika ili prijatelja u jednom od gradskih groblja,  ne može da pronađe grobnicu. Uvođenjem naknade stiču se uslovi i da se svako grobno mjesto označi. To znači da će se na veb sajt preduzeća i na ulazu u gradska groblja postaviti table sa QR kodom ispod koga će pisati čija je grobnica, a koji će prilikom očitavanja na mobilnom telefonu prikazati fotografiju grobnice i njen broj“, navode u „Komunalnom“.