izgorjeli stubovi od struje3.jpg

Požari na području opština istočne Hercegovine iza sebe ostavljaju veliku ekološku štetu na hektarima površine, ali i štetu na elektrodistributivnoj mreži na kojoj je u proteklih nekoliko dana izgorjelo oko 55 stubova.

Koordinator za terenske operacije „Elektrohercegovine“ Miljan Šinik rekao je za TrebinjeLive.info da je šteta na elektrodistributivnoj mreži evidentirana u Trebinju, Bileći, Gacku, Nevesinju i Ljubinju.

„Prva šteta od požara u ljetnom periodu dogodila se u području rejona sela Veličani-Poljice u Popovom polju. Na tom dijelu voda su naši radnici paljenjem vatre oko stubova spriječili veću štetu“, naveo je Šinik.

velicani.jpg

Od početka avgusta u ovom preduzeći zbrajaju sve veću štetu od vatrene stihije, koja iza sebe ostavlja pustoš. Nije bila pošteđena ni elektrodistributivna mreža, pa su monteri i električari imali pune ruke posla.

„Početkom avgusta izgorjelo je 15 stubova u rejonu više gatačkih sela, zbog čega je došlo i do prestanka napajanja električnom energijom. Brzom reakcijom naših ekipa iz Gacka i Nevesinja kvar je otklonjen za 24 časa“, naveo je Šinik.

izgorjeli stubovi od struje5.jpg

Ništa bolja situacija nije bila ni u Ljubinju, gdje je požar „progutao“ čak 14 stubova i to na dalekovodu „Žegulja“ i niskonaponskoj mreži „Bančići 2“, ali su radnici terenskih jedinica iz Ljubinja i Trebinja sanirali štetu za manje od 24 časa.

Situacija na području Nevesinja bila je nešto povoljnija pa je sanirana šteta na šest stubova, a napajanje strujom uspostavljeno je već poslije nekoliko časova.

Ipak, najteža situacija je na području Bileće, gdje je do danas izgorjelo oko 20 stubova elektrodistributivne mreže u rejonu Oraha, Branog Dola, Vlaške, Međugrađe, Mirilovića.

izgorjeli stubovi od struje4.jpg

Rukovodilac Službe za koordinaciju terenskih operacija Slavko Duper apelovao je na sve građane da ne pale vatru na otvorenom, navodeći da svaki požar alarmira kako vatrogasce i policiju, tako i sve druge nadležne službe.

„Ovo su velike štete koje treba sanirati. Kada imate situaciju da se za 15 minuta požar proširi od 100 do 150 metara, onda vam je jasno koliki ljudski resursi treba da se angažuju da bi se oni ugasili“, naveo je Duper.

Izvršni direktor za terenske operacije u Elektrohercegovini Milutin Mastilović naveo je da je samo požrtvovanošću radnika svih terenskih jedinica ovog preduzeća u Hercegovini uspostavljeno redovno snabdijevanje strujom.

izgorjeli stubovi od struje1.jpg

„Želim da se zahvalim svim radnicima koji su angažovani na otklanjanju ove štete. Takođe, ovo je i pokazatelj da Elektrohercegovina ima dobre kadrovske kapacitete da otkloni sve potencijalne posljedice za neredovno snabdijevanje strujom“, dodao je Mastilović.