trebinje grad.jpg

Tokom jula je u Trebinju evidentirano skoro 15.000 noćenja i to samo u registrovanim smještajnim jedinicama, što je najveći broj noćenja za jedan mjesec u istoriji trebinjskog turizma, kažu za TrebinjeLive.info u Turističkoj organizaciji.

Oko 50 odsto registrovanih noćenja u julu zabilježeno je u smještajnim kapacitetima turističko-rekreativnog kompleksa „Grad sunca“ u hotelu SL Panorama i apartmanskom naselju „Bijeli grad“.

U isto vrijeme, u Trebinju je za sedam mjeseci 2021. zabilježeno oko 47.000 noćenja, što je za 5.000 više u odnosu na cijelu 2020. godinu.

"Ostvareno je i 90 odsto turističkog prometa u odnosu na sedam mjeseci 2019. godine, što je dobar rezultat", navode u Turističkoj organizaciji.

Uzme li se u obzir da su u maju i junu 2021. zabilježeni izuzetni rezultati, te da stanje sa terena govori da je i aktuelni mjesec avgust izuzetno dobar može se naslutiti da će ova ljetnja turistička sezona (maj–septembar) biti najuspješnija do sada.

Struktura turista nije se znatno mijenjala u odnosu na protekle mjesece, tako da još uvijek dominiraju turisti sa domaćeg tržišta (Republika Srpska-BiH) i iz Srbije (preko 90 odsto turističkog prometa), a u znatno manjim procentima prate ih turisti iz zemalja regiona (Crna Gora, Hrvatska i Slovenija).

Od polovine jula počinju se bilježiti i noćenja turista iz Turske, SAD-a i Njemačke.

Uspjeh ove sezone je utoliko veći uzme li se u obzir da su i ove godine izostala globalna svjetska putovanja i da su za poslovne aktivnosti bila dostupna samo regionalna turistička tržišta.

Međutim, i u takvim uslovima, izuzetno kvalitetnim promotivnim aktivnostima od kojih se izdvaja kampanja „I ovog ljeta TREBINJE TE ČEKA“, Trebinje je uspjelo da potvrdi svoju poziciju na tržištu i izbori se za veliki broj posjeta i noćenja turista.