pomen cavas .jpg

U selu Čavaš u Popovom polju kod Trebinja služen je pomen za 101 mještanina ovog sela koga su prije 80 godina ustaše ubile i bacile u jamu, a tada je stradalo više od dvije trećine stanovnika ovog sela.

Među žrtvama zločina bili su žene, stari i djeca, a riječ je o jednom od najvećih stratišta srpskog stanovništva u ovom dijelu Hercegovine.

Pomen je pored spomen-kosturnice, gdje su sahranjeni zemni ostaci stradalih, služio paroh ljubinjski Saša Kojović, a prisustvovali su potomci stradalih.

Paroh Kojović rekao je tokom pomena da je ovo mjesto ogromna svetinja koja nikada ne smije biti zaboravljena i podsjetio na stradanje srpskog naroda u ovom selu, navodeći da je od 150 stanovnika sela stradao 101 mještanin.

"Kao što je bilo u ranoj crkvi, bez obzira na to koliko su ubijali mučenike samo zato što su hrišćani, hrišćanstvo je na krvi mučenika uvijek ponovo nicalo", rekao je Kojović.

Jedna od potomaka stradalih, koja je danas prisustvovala pomenu, je i Magdalena Krulj, unuka Vlajka Miletića, čiji su prva supruga i troje djece bačeni u jamu.

Ona je rekla Srni da su tijela stradalih bačena u plitku jamu podno sela.

"Ekshumirani su 1956. godine i sahranjeni u zajedničku spomen-kosturnicu. Taj spomenik je bio tu do 1993. godine kada su ga ponovo ustaše razrušile, a onda ga je blaženopočivši vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sa mještanima skupio i prenio kod manastira Tvrdoš, gdje se i danas nalazi", rekla je Magdalena Krulj.

Među srpskim porodicama koje su postradale tokom ovog zločina su Mihići, Miloševići, Mijatovići i Miletići.

"Danas, 80 godina nakon zločina, osjećanja su pomiješana budući da u ovom selu sada živi samo troje stanovnika starijih ljudi, a bilo ih je 150. Danas je ovdje sa nama bio i potomak jedinog preživjelog ovog zločina, Božidara Mihića - Bobo Mihić koji je došao iz Kanade", rekla je Magdalena Krulj.