tunel police 2.jpg

Nekadašnji željeznički tunel koji spajava dva najveća trebinjska naselja Police i Goricu osvijetljen je sa 47 svjetiljki i u narednom periodu služiće isključivo kao biciklističko-pješačka staza.

Radova na izgradnji biciklističke staze od Mokrih Dolova do Banjevaca, koji su privremeno bili zaustavljeni zbog pandemije virusa korona, nastavljeni su prije dvadesetak dana. Tunel su danas, tim povodom, obišli gradonačelnik Mirko Ćurić, predstavnici HET-a na čelu sa izvršnim direktorom Ilijom Tamindžijom i preduzeća "Radnik" na čelu sa direktorom Danijelom Rašovićem.

Gradonačelnik Ćurić je istakao da je osvijetljeno oko 370 metara tunela, te da je u toku uređenje njegove podloge.

"U narednim danima plan je da se završi uređenje podloge tunela, a zatim i da se ponovo uredi nekadašnja trasa pruge. Već sutra imamo sastanak na kome će se dogovoriti sve aktivnosti na uređenju dionice buduće biciklističke staze do Banjevaca, a vremenom i do Jazine", naveo je Ćurić.

On je kazao da su osvjetljivanje tunela zajednički finansirali Grad Trebinje, UNDP i USAID sa po 17.000 KM, ukupno 34.000 KM, kroz projekat "Via Dinarika".

tunel police.jpg

Predsjednik Planinarskog društva "Vučji zub" Igor Škero naveo je da ga je veoma obradovalo što je osvijetljen tunel, vjerujući da će cijela dionica uskoro biti biciklistička staza.

"Sve je više ljudi koji voze bicik ili šetaju. Ovo je idealna staza za sve njih", rekao je Škero.

Radove su zajednički izvodili radnici HET-a i Radnika, koji navode da su postavili led rasvjetu, koja troši značajno manje električne energije od običnih sijalica.

Važno je istaći da su radovi na uređnju tunela i njegovih prilaza u toku, a da će uređenje - košenje i uklanjanje divljih deponija biti urađeno u narednim danima.