Sjecanje oluja hr1.jpg

Patrijarh srpski Porfirije rekao je u obraćanju na državnoj ceremoniji u Busijama povodom Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja" da ne smijemo zaboraviti ovaj strašan zločin, ali da moramo oprostiti.

Patrijarh je poručio da Bog ne broji čijih je žrtava više, čijih je manje i istakao da su pred Bogom sve žrtve iste, zvali se oni Jovan, Jozo ili Jusuf.

- Pamtimo stradale bližnje, ali nezlopamtimo, osveta i mržnja umanjuju onoga koji su opsjednuti njima - rekao je patrijarh i dodao da se molimo za mir.

Sjecanje oluja hr2.jpg

Patrijarh Porfirije je da "moleći se danas za stradale, za naše bližnje, ne želimo da zloupotrebljavajući žrtve produbljujemo spiralu sukoba niti da vodimo ratove komemorativnim politikama sjećanja".

- Sabrali smo se danas da glasno kažemo da ne zaboravljamo mjesta na kojima smo majčino mlijeko dojili. I dalje čuvamo manastire i druge svetinje, kao i gradove i sela u kojima su živjeli naši preci. Pamtimo Petra Preradovića, Vladana Desnicu, Nikolu Teslu, Milutina Milankovića i svakog naučnika koji su dopriniosili kulturi ne samo srpskog i hrvatskog naroda, već i naroda svijeta - rekao je patrijarh.

Sjecanje oluja hr3.jpg