musin and more summer fest trebinje 2021.jpg

Gala koncertom u amfiteatru Hercegovačke Gračanice večeras u 21.00 čas, u Trebinju će biti svečano otvoren treći internacionalni Festival klasične muzike “Music & More SummerFest ”.

Na programu su svjetska premijera Petrojevog Dark adagio za gudački orkestar,  Vivaldijevo “Proljeće” iz “Četiri godišnja doba”, Mocartov Viola kvintet  br. 1 u B-Duru, Barijerova Sonata za dva violončela u G-Duru, Ravelov Bolero u autorovoj transkripciji za klavir i četiri ruke, Šenfildov Café music klavirski trio i Bartokove Rumunske narodne igre za gudački orkestar.

Dirigent je Dorijan Kajlhak, pijanista i šef dirigent “Kamerate Frankonije” i “Fogtland filharmonije” u Njemačkoj, a nastupiće solisti svjetskog renomea: Vesna Stanković, Sofija Radić, Beate i Alma Kajlhak, Danica Terzić, Peter Barsoni, Anet Homoki, Mladen Miloradović, Đorđe Nikolić i Jovan Veličković.

Do ponedjeljka, 9. avgusta, publika će imati priliku da uživa uz bogat repertoar klasičnih i džez premijera na šest lokacija na otvorenom – Trgu slobode, bašti Platani, amfiteatru Hercegovačke Gračanice, Koloseumu u Gradu Sunca, platou Muzeja Hercegovine i Vili Lastva, u izvođenju 13 poznatih svjetskih umjetnika – iz SAD, Njemačke, Francuske, Austrije, Mađarske i Srbije.

Prvi put ovog ljeta Trebinje će imati priliku da čuje cjelokupno izvođenje Vivaldijeva “Četiri godišnja doba”. Ovo čuveno ostvarenje, uz džez improvizacije, te svjetsku premijeru Petrojevog Face No 18, String Quartet, uz djela Barijera i Šenfilda, biće na programu završnog koncerta festivala, u ponedjeljak, 9. avgusta, u bašti “Platani”, od 20 časova i 30 minuta.

Osnivač i direktor Festivala Tatjana Ranković ističe da je riječ o malom festivalu velikog srca, čiji je cilj da inspiriše i omogući intelektualnu i umjetničku razmjenu.

“Moj cilj kao osnivača i direktora bio je da uspostavim intenzivan, interdisciplinarni program, koji bi ponudio jedinstveno muzičko iskustvo za studente, fakultete i publiku”, navela je Rankovićeva na zvaničnoj stranici festivala.

“Music & More Summer Fest ” osnovan je 2018. godine kao interdisciplinarni umjetnički program koji pruža jedinstven doživljaj svim polaznicima koji se usavršavaju, uče, izvode muzička djela i imaju mogućnost da se upoznaju sa bogatom kulturnom baštinom Trebinja.

Zbog pandemije virusa korona prošle godine nije održan, a ove godine izostaće učešće studenata iz zemalja širom svijeta.

Pokrovitelj festivala koji se održava u okviru manifestacije Trebinjsko kulturno ljeto je Grad Trebinje.