festival filma trebinje 2021 (1).JPG

Spektakularnim otvaranjem na oduševljenje brojne publike i dodjelom "Zlatnog platana" glumici Nataši Ninković, u Trebinju je večeras počeo 9. Festival mediteranskog i evropskog filma.

Umjetnički, filmski, muzički i svjetlosni spektakl "pod svjetlom mjesečeve rijeke", praćen vatrometom i lađama sa gledaocima na Trebišnjici, još jednom je potvrdio da je Trebinje grad kulture i da je ovaj festival najbolji ambasador Trebinja širom regiona, pa i Evrope.

U neobičnom ambijentu, ispod zidina Starog grada, na terasi pivnice "Humsko" na obali rijeke Trebišnjice, ovogodišnjem laureatu "Zlatnog platana" Trebinjki Nataši Ninković aplaudiralo je stotine posjetilaca, a ona se sa posebnim emocijama obratila svojim Trebinjcima.

Nije krila da joj je ovo već večeras postala najdraža nagrada u bogatoj glumačkoj karijeri, a da je već neko vrijeme priželjkivala "Zlatni platan", jer ipak je to potvrda da njen rad cijeni njen rodni grad.

„Sve dok ne dobijete potvrdu od svog grada da vrijedite, džaba vam je. Ja sam večeras tu potvrdu dobila", kazala je Ninković primajući priznanje iz ruku gradonačelnika Mirka Ćurića.

festival filma trebinje 2021 (4).jpg

Ninkovićeva je podsjetila da je upravo u Trebinju dobila i prvu nagradu u životu – „Zlatnu masku“ na Festivalu dramskih amatera Jugoslavije, 80-ih godina prošlog vijeka.

I nagradu trebinjskog film festivala, istakla je Ninkovićeva, poželjela je kada je vidjela kod svog velikog prijatelja - rođenog Trebinjca, kojem nije priznavala da je pravi Trebinjac - pokojnog glumca Nebojše Glogovca, na centralnom mjestu u njegovoj vitrini koja je bila prepuna filmskih i pozorišnih nagrada.

„Meni nije bilo pravo. Prvi put sam bila ljubomorna na njega jer sam nekako mislila da ta nagrada pripada meni. I evo - ja sam je dočekala“, istakla je glumica, ispraćena aplauzima svojih sugrađana.

festival filma trebinje 2021 (3).jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić nije krio oduševljenje cijelom organizacijom svečanog otvaranja festivala filma, poručujući da za organizovanje jednog ovakvog događaja treba dosta truda, vremena i energije, ali i vizije i kreativnosti da se sve zamišljeno pretvori u djelo.

"Gradu Trebinju je čast i privilegija što može da podrži jedan ovakav festival, izražavajući zahvalnost organizatoru Peđi Milojeviću koji sa svojim timom ljudi svake godine dodatno unapređuje ovaj događaj i sa istim žarom kao na samom početku radi na njegovoj pripremi", istakao je Ćurić.

On je naveo da o umjetničkom bogatstvu ovog festivala govori 26 filmova koji će biti prikazani do 8. avgusta na više lokacija u gradu.

festival filma trebinje 2021 (2).jpg

Pomoćnik ministra za kulturu u Vladi Republike Srpske Tanja Đaković navela je da ovaj filmski festival, osim popularizacije sedme umejtnosti, promoviše i jedan od najljepših gradova Mediterana.

"Festival filma već uživa podršku Ministarstva prosvjete i kulture. Uvjerena sam da ta podrška neće izostati ni ubuduće", navela je Đakovićeva.

Umjetnički direktor i selektor festivala Peđa Milojević najzaslužniji je što je Trebinje u proteklih devet godina prepoznatljivo na kulturnoj sceni regiona i što su brojna glumačka imena posjetila naš grad.

"Želim da čestitam i da se zahvalim svima. Ovo je bila posebna noć, noć za pamćenje. Hvala divnoj trebinjskoj publici", naveo je Milojević.

On je istakao da je festival otvorio film "Četiri priče" autora Dragana Rajića iz Trebinja, što je dalo još jednu trebinjsku dimenziju ovom velikom događaju.

U muzičkom dijelu programa nastupila je Nada festival filma trebinje Nada Pavlović sa bendom. 

festival filma trebinje 2021 (5).jpg

U subotu, 7. avgusta, "Zlatni platan" će biti dodijeljen drugom laureatu ove nagrade - Svetozaru Cvetkoviću, na svečanosti u Kulturnom centru.

Festival mediteranskog i evropskog filma traje do 8. avgusta, a filmovi će se prikazivati na ljetnoj sceni Doma mladih, u Kulturnoim centru, na terasi Hotela "Leotar" i u dvorištu Muzeja Hercegovine.

Festival organizuju Tangram centar Beograd, Kulturni centar i Dom mladih Trebinje, a pokrovitelji su ministarstva kulture Republike Srpske i Srbije i Grad Trebinje.

Medijski sponzor već devet godina je portal TrebinjeLive.