Het.jpg

Preduzeće “Hidroelektrane na Trebišnjici” u prvih šest mjeseci ostvarilo je dobit od pet miliona KM, saopštio je izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u HET-u Ilija Tamindžija.

Tamindžija je na svečanosti, povodom slave HET-a – Ilindana, istakao da je dosadašnja ostvarena proizvodnja, bez obzira na neraspoloživost jednog od agregata u HE “Dubrovnik”, u skladu sa energetskim bilansom.

On je istakao da je HET u najvećem investicionom ciklusu od osnivanja.

“Završavaju se šetališta uz obalu rijeke, kao i zatvoreni bazen i rezervoar Vrelo oko, intenziviraju aktivnosti na betoniranju tunela Nevesinje-Dabar i Fatnica-Bileća u projektu `Gornji horizonti`, čime će se stvoriti uslovi za izgradnju HE `Bileća`“, rekao je Tamindžija.

On je naveo da se očekuje potpisivanje ugovora sa Kineskom bankom za izgradnju brane Pošćenje, mašinske zgrade za HE “Dabar”, dalekovoda i kanala kroz Dabarsko polje, objavljeno je sajtu HET-a.

Prema njegovim riječima, svi uslovi za ovu investiciju već su dogovoreni.

Osim ovih projekata, Tamindžija je naveo da su završeni i istražni radovi za izgradnju mosta u sklopu velike obilaznice oko Trebinja i da se uskoro očekuje intenzivniji nastavak aktivnosti na ovom gradilištu.

Tamindžija je istakao da će HET ostati stub razvoja regije i da će bez obzira na poteškoće koje izaziva stanje na globalnom tržištu, svi započeti infrastrukturni projekti biti uspješno realizovani, uz nadu da će ovogodišnji poslovni rezultati biti dobri.