Festival filma najava.jpg

U Trebinju će se od 3. do 8. avgusta održati 9. Festival mediteranskog i evropskog filma na kome će biti uručene prestižne nagrade za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj filmskoj sceni proslavljenim glumcima Nataši Ninković i Svetozaru Cvetkoviću.

Umjetnički direktor i selektor festivala Peđa Milojević rekao je da će ovogodišnje otvaranje festivala filma biti u utorak, 3. avgusta, na platou pivnice "Humsko" u Starom gradu, uz samu obalu rijeke Trebišnjice.

On je istakao da iz tog razloga ne treba da čudi ni ovogodišnji moto festivala pod nazivom "Pod svjetlom mjesečeve rijeke".

"Ovim smo htjeli da pokažemo koliko je neodvojiva i čvrsta veza između Trebinja i rijeke Trebišnjice koja je ne samo prirodno, već i kulturno blago grada. Biće dosta više gostiju nego ranijih godina i to svih generacija iz više zemalja, a imaćemo i omaž ranijem dobitniku 'Zlatnog platana' Radu Šerbedžiji u filmu 'Ribanje i ribarsko prigovaranje'. Na festivalu će biti prikazana i svjetska premijera filma 'Novogodišnja jelka' Meta Jovanovskog koji u njeme i igra", rekao je Milojević.

Ideja je da ovogodišnje otvaranje bude drugačije od ostalih i biće to jedna vrsta svjetlosnog spektakla koje će uživo prenositi Herceg televizija, dok će u muzičkom dijelu programa nastupiti Nada Pavlović sa bendom.

"Posebno mi je drago da će jedan 'Zlatni platan' ostati u Trebinju, a biće uručen našoj Nataši Ninković 3. avgusta, dok će Svetozaru Cvetkoviću biti uručen u Kulturnom centru 7. avgusta. Drago mi je i što će nakon posljednje projekcije filma u Domu mladih, 8. avgusta, biti priređen koncert benda 'Krugovi u žitu''', dodao je Milojević.

Natasa ninkovic i svetozar cvetkovic zlatni platan.jpg

Načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Grada Trebinja Slađana Skočajić kazala je da Trebinjce nakon pozorišnog Festivala festivala očekuje izuzetno bogat filmski festival, koji postaje prepoznatljiv i nezamjenljiv događaj u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta i na kojem našem gradu mogu da zavide i mnogo veći centri.

„Pozivam naše sugrađane da isključe televizore u svojim domovima – nepotrebno je da gledamo po ko zna koji put reprize na raznim kanalima – i da dođu na festival gdje se prikazuju premijere, dobri filmovi koje nismo imali priliku ranije da vidimo“, istakla je Skočajić.

Direktor Kulturnog centra Miljan Vuković istakao je da razvojni put filmskog festivala najbolje pokazuje kako su se u godinama iza nas razvijale i trebinjske scene kulture – od skromnih početaka, festival je godinama rastao a danas je referentna tačka u trebinjskoj kulturnoj ponudi.

„Tako je i Trebinje postalo referentna tačka kulture u regionu i već je sada nezaobilazan punkt na kulturnoj mapi jugoistočne Evrope. To je zaista veliki uspjeh koji moramo da pripišemo i festivalu filma“, kazao je Vuković.

Za vrijeme festivala biće promovisane i tri knjige i to o Jeleni Anžujskoj i o Davorjanki Paunović, autora Ane Atanasković, te knjiga "Čovjek iz nehara" dobitnika Ninonove nagrade Gorana Gocića, koji je i filmski kritičar.

Ovogodišnji Festival upotpuniće izložba slika niškog autora Bojana Stojanovića, tradicionalna kafa sa glumcima pod platanima 4. avgusta i filmovi za djecu.

Projekcije filmova će se održavati u Domu mladih, Kulturnom centru, Muzeju Hercegovine i terasi hotela Leotar, dok će se "Zlatni platan" uručiti na platou pivnice "Humsko" i u Kulturnom centru.

Tokom šest dana biće prikazano 26 filmova iz Srbije, Crne Gore, BiH, Švedske, Njemačke, Hrvatske, Belgije, Tunisa,  Njemačke, Francuske, Italije, Albanije.

Festival će zatvoriti film "Jazavac pred sudom", koji nije iz zemalja Mediterana i Evrope, već iz Australija, u kome igraju glumci iz Banjaluke.

Organizatori festivala su Tangram centar iz Beograda, Alme-adria kulturna mreža, Kulturni centar Trebinje i Dom mladih.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Uprava za dijasporu Srbije i Grad Trebinje.

Ulaznice za otvaranje festivala

Otvaranje Festivala mediteranskog i evropskog filma je u u utorak, 3. avgusta na platou ispred pivnice Humsko na obali rijeke Trebišnjice.

Ulaz je slobodan, ali je potrebna rezervacija ulaznice putem imejl adrese: ulaznice.trebinjefilmfestival@gmail.com