Predstava 64 festival festivala.jpg

Predstava „Pomorandžina kora“ Trsteničkog pozorišta pobjedničko je ostvarenje 64. Festivala festivala, koji je večeras završen u Trebinju.

Pored Zlatne maske za najbolju predstavu u cjelini po izboru stručnog žirija festivala, ostvarenje ansambla iz Trstenika, po tekstu Maje Peleviće i u režiji Branislave Stefanović, proglašeno je najboljim na festivalu i po ocjeni žirija publike.

Zlatnom maskom nagrađena je i kostimografija „Pomorandžine kore“, koju potpisuje Jelena Jović.

U obrazloženju žirija – koji su ove godine radio u sastavu: Božidar Zečević, dramaturg i reditelj, Radenka Ševa, glumica i Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg i pozorišni kritičar – navedeno je da se ostvarenje iz Trstenika, kao najbolje na festivalu, nagrađuje za harmonizaciju brojnih teatarskih iskustava u stvaranju izuzetne predstave.

Najvećim priznanjem festivala žiji je dvostruko nagradio reditelja Igora Pavlovića - za režiju i scenografiju predstave „Policajci“ Gradskog pozorišta Bečej, a ovom ostvarenju pripale su još dvije Zlatne maske - za najbolju žensku ulogu Gordani Adamov, te ansamblu za najbolju kolektivnu igru.

Predstava policajci festival festivala.jpg

Zlatna maska za najbolju mušku ulogu pripala je Dimetu Kocevskom iz predstave „Ne igraj na Engleze“ /„Ne se kladi na Englezi“/ Teatra pri Domu kulture „Ivan Mazov-Klime“ iz Kavadaraca.

Obje Zlatne maske za epizodne uloge – mušku i žensku otišle su Bjelopoljskom pozorištu – Vladu Tomoviću i Sanji Ćirović partnerima u predstavi „Vlast i njena opozicija“.

Zlatna maska za najbolju autorsku muziku dodijeljena je kompozitoru Zoranu Šugiću za muziku u predstavi „Mali Agaton“ DIS- Pozorišta mladih iz Banjaluke.

Žiri je dodijelio i dvije diplome 64. Festivala festivala - za scensku bravuru u tumačenju scenskog lika -  Vladimiru Saramdžiću iz predstave „Art“ Gradskog pozorišta Trebinje, te za kolektivni napor u istraživanju teatarske istine – DIS - Pozorištu mladih Banjaluka za predstavu „Mali Agaton“.

Podsjećajući na predstave koje su Trebinjci ove godine mogli da pogledaju na smotri najbolje produkcije u pozorišnom amaterizmu regiona, festival je u ime pokrovitelja Grada Trebinja svečano zatvorila načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić, istakavši da je zatvaranje - samo privremeno.

IMG_20210730_54846.jpg

„Dok se jedna vrata ne zatvore druga se sigurno neće otvoriti. Ove zavjese večeras zatvaramo skoro do kraja, a da ipak ostane malo svjetosti kako bi se dogodine što lakše otvorile – na sljedećem jubilarnom 65. Festivalu festivala, koji već željno iščekujemo“, poručila je Skočajić.

Prije proglašenja najboljih i dodjele nagrada festivala, na sceni Kulturnog centra izveden je dramski prikaz o Velikom ratu na području Kosova i Metohije „Jedini put“, iz produkcije Srpskog kulturnog kluba „Serbika“ Gnjilane i Doma kulture Gračanica, u kojem je učestvovao i trebinjski Gradski KUD „Alat“.

Prethodno je, u okviru pratećeg programa, u galeriji Kulturnog centra priređena već tradicionalna izložba fotografija nastalih na festivalskim predstavama „Festival u objektivu“, čiji su autori članovi Foto-kino kluba Trebinje.

Proglašene su i najbolje fotografije – autor prvonagrađene je Dušan Vuković, druga nagrada pripala je Radoju Elezu, a treća Katarini Pudar.