Temperatura.jpg

O toplotnom talasu na našem području piše i "Severe Weather" te navodi da će trajati do kraja jula, odnosno do početka avgusta na jugoistoku Evrope.

Piše kako će temperature na području Mediterana i Balkanskog poluostrva vrlo vjerovatno biti iznad prosjeka za ovo razdoblje. Dnevne temperature mogle bi u mnogim mjestima doseći 40°C, posebno u dolinama i ravnicama gdje obično dolazi do zagrijavanja vazdušne mase.

U dijelovima Srbije, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Bugarske, Albanije i Grčke bi popodnevne temperature mogle biti između 40 i 45 stepeni Celzijusa.

Analize pokazuju da bi značajne vrućine mogle potrajati i u prvoj sedmici avgusta.

Za cijelo područje Republike Srpske i Federacije BiH za sutra je zbog najavljene visoke temperature vazduha izdato narandžasto upozorenje, objavljeno je na stranici Meteoalarma.

Upozorenje se odnosi na vremenski interval od 13.00 do 18.00 časova.

Maksimalna temperatura vazduha, kako je prognozirano, kretaće se od 34 do 39 stepeni Celzijusovih.

Narandžasti meteoalarm ukazuje na opasno vrijeme jer su prognozirane neuobičajene vremenske prilike.

Oblak saharske prašine

Ogroman saharski oblak prašine širi se Mediteranom u srednju Evropu. Uticaće na kvalitetu vazduha iznad Sredozemlja, Balkanskog poluostrva, istočne Evrope i južne Skandinavije.

Oblak prašine dolazi iz pustinje Sahara. Kad vjetrovi u gornjem dijelu naše atmosfere uglavnom pušu od jugo-jugozapada prema sjevero-sjeveroistoku, mogu u srednju Evropu odnijeti čestice prašine. Saharski pijesak vjetrovi mogu ponekad dovesti i do istočne, zapadne ili sjeverne Evrope.

Stvaranje masivnog oblaka prašine često je povezano s grmljavinskom aktivnošću u blizini ili iznad pustinjskih područja na sjeveru Afrike.