IMG_20210726_30333.jpg

Lideri političkih partija iz Republike Srpske zaključili su da srpski predstavnici u institucijama BIH, odnosno Predsjedništvu, Savjetu ministara i Parlamentu BIH ne odlučuju.

Praktično to znači da se srpski predstavnici neće povući iz institucija, ali da neće učestvovati u radu i donositi odluke dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

Jedan od zaključaka sastanka je da se u proceduru biti upućene izmjene dva zakona.

Takođe, dogovoreno je da se na sjednici NS RS koja će biti u petak nađu izmjene dva zakona te da će ta sjednica biti zatvorena za javnost.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, nakon sastanka lidera parlamentarnih političkih partija iz Republike Srpske rekao je da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH.

"Ne povlači se niko ali nema uslova za rad u Savjetu ministara, Predsjedništvu BiH I Parlamentarnoj skupštini BiH", rekao je Čubrilović.

Branislav Borenović, lider PDP-a, rekao je da to znači da neće biti donošene odluke u tim institucijama do daljeg, odnosno dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, rekao je da su svi saglasni da se više nikada neće prihvatiti bilo koja odluka visokog predstavnika.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, rekao je da se odluka Incka odbacuje kao ništavna i da srpski predstavnici u institucijama BIH neće učestvovati u odlučivanju.

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske rekao je da će Srpska istrajati na odlukama koje su donijeli lideri političkih partija.

Nakon održanog sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka u Srpskoj doneseno je nekoliko zaključaka:

- Politički predstavnici iz RS odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ga neprihvatljivim i ništavnim.
- Smatramo da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH - - - Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara.
- Odbacuje se svako nametanje na nivou BiH i ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu sa procedurama i odbacuje se saradnju s njim.
- Na sastanku je bilo riječi i o drugim aktivnostima koje će biti u narednom periodu
- Preko poslaničkih klubova biće upućena dva zakona vezana za ovu tematiku, a riječ je o krivičnim zakonima