likovna kolonija lastva trebinje 2021.jpg

Izložbom slika na "Galiji" u Gradu sunca kod Trebinja završena je ovogodišnja Likovna kolonija "Lastva-Trebinje", koje je okupila petnaestak eminentnih umjetnika.

Osnivač i organizator kolonije akademski slikar Radmila Lizdek rekla je da su na ovogodišnjoj koloniji učestvovali akademski slikari i umjetnici iz Srbije, Republike Srpske-BiH, Crne Gore i Holandije.

"Umjetnici su u Trebinju stvarali i radili u proteklih sedam dana. Tokom tog perioda obišli smo brojne lokalitete oko Trebinja poput Sedlara, Zavale, Bjelača", navela je Lizdek.

Ona je istakla da sva djela nastala na koloniji ostaju u njenom fundusu.

Na koloniji je ove godine po prvi put bio i akademski slikar Milija Čpajak iz Beograda, koji kaže da je oduševljen gradom, ali i kolonijom koju duže od decenije i po organizuje Radmila Lizdek.

kolonija 2021.jpg

Čpajak kaže da je naslikao "Bunar sunca", jer ga je inspirisalo sunce dok je boravio na koloniji. Bunar je izabrao jer ga ljudi prepoznaju po tami, pa je želio da im predstavi i njegovu drugu, svjetliju stranu koju personifikuje sunce koga u Trebinju ne fali.

"Za mene je Trebinje bilo veoma inspirativno i drago mi je što sam bio dio kolonije, koja je prevazišla moja očekivanja", kazao je Čpajak.

Na jug Srpske po drugi put je stigla i vizuelni umjetnik i docent dr Svetlana Volic sa Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu. Na koloniji je nastavila da radi na ciklusu slika koji nastaje već dvije godine, a koji je vezan za vodu.

volic.jpg

"Sve one boje koje sam sada vidjela širom Trebinja ostaće mi u sjećanju i sigurno je da će biti dio nekih mojih budućih radova", istakla je Volic.

Održavanje Likovne kolonije "Lastva-Trebinje" i ove godine je podržao Grad Trebinje.

lastva trebinje 2021.jpg