Srn2020-7-17_2141485_1.jpg

U manastiru Miholjska prevlaka u nedjelju, 25. jula, nakon liturgije, u 10.30 časova, sa blagoslovom Njegovog visokog preosveštenstva izabranog mitropilita crnogorsko-primorskog Joanikija, biće otvorena izložba fotografija “Vaskrs svetinja” autora Zorana Jovanovića Mačka

Malo je primjera u svijetu da je jedna takva izložba fotografija odigrala tako značajnu ulogu u istorijskom, informativnom, političkom i svakom drugom smislu poput ove izložbe Zorana Jovanovića Mačka, fotoreportera “Večernjih novosti”.

Ideja o izložbi začeta u manastiru Miholjska prevlaka neposredno pred usvajanje sramnog “Zakona o slobodi vjeroispovijesti“ u crnogorskom parlamentu. Začetnici ideje su bili arhimandrit Benedikt Jovanović-nastojatelj manastira Prevlake, sveštenik Mijajlo Backović-sekretar Odbora za obnovu manastira Prevlake, direktor kompanije KIPS Risto Drekalović i potpisnik ovih redova.

Ideja je bila da se prikažu fotografije porušenih i opustjelih hramova, u kojima je čak zatvarana stoka, pa potom njihova građevinska i na kraju duhovna obnova. Namjera je bila da se izložba postavi u “Delta centru” u Podgorici, kako bi narod mogao da vidi ko je i kako gradio porušene bogomolje i kome one pripadaju.

Blaženopočivši mitroplit crnogorsko-primorski Amfilohije je dao blagoslov za organizaciju ove izložbe uz savjet da u prvom planu budu podvizi monaha i vjernog naroda koji su obnovili oko 700 svetinja.

Kako je u uzavreloj atmosferi pred donošenje “Zakona o slobodi vjeroispovijesti” u Crnoj Gori bilo nemoguće organizovati ovakvu izložbu, uz blagoslov blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja, svečano otvaranje održano je 2.decembra 2019. godine u Beogradu, u Skadarliji, uz ogromnu medijsku pažnju.

Besjede oca Mijajla Backovića, oca Ilariona Đurice-prvog nastojatelja manastira Miholjska prevlaka, prof. dr Jovana Janjića i drugih učesnika, izgovorene na otvaranju u kući Đure Jakšića, prenijete su u mnogim domaćim i stranim medijima.

Potom je izložba kao znak svojevrsne podrške biblijskom svenarodnom pokretu i litijama za odbranu svetinja u Crnoj Gori organizovana u parohijskom domu u Banji Vrujcima, od 7. juna do 7. jula 2020. godine. Interesovanje medija je ponovo bilo izuzetno veliko, a broj posjetilaca i pored epidemioloških mjera bio je impozantan.

Ni pred avgustovske izbore 2020. godine u Crnoj Gori nije bilo moguće bezbjedno preko carine prenijeti fotografije štampane po staroj tehnici na foreksu. Zato je izložba održana od 17. jula do 8. avgusta u najbližem “slobodnom” gradu Trebinju, u Muzeju Hercegovine, uz veliku medijsku pompu i interesovanje građana.

Sa tog trebinjskog vanredno uspjelog otvaranja daleko su odzvanjale riječi sveštenika Mijajla Backovića i Gojka Raičevića, kako su istakli da je građevinska i duhovna obnova svetinja omogućila i veličanstvene litije.

Pošto je preminuo mitropolit Amfilohije ova izložba je obogaćena i sa njegovim fotografijama i prikazana kao omaž u njegovu čast u Kulturnom centru u Novom Sadu od 18. novembra do 7. decembra 2020. godine.

Epidemiloška situacija spriječila je gostovanja izložbe u Podgorici, Ljubljani, Cirihu i u nekoliko rumunskih gradova.

Na kraju izložba stiže tamo gde je i osmišljena u manastir Miholjsku prevlaku. To je mjesto gdje je Sveti Sava osnovao prvu zetsku eparhiju i koje važi za duhovnu karaulu pravoslavlja.

Medijski sponzori izložbe su “Večernje novosti”, “In4s “ i portal “Tamo daleko”. Izradu 124 fotografije na 62 panoa finansirala je Advokatska kancelarija Savić, a dio organizacionih troškova pokrila je i firma “SP Eurodom MNE” iz Podgorice, vlasnika Stefana Papazoglua iz Grčke.