Valentin-INCKO.jpg

Valentin Incko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

"Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove Odluke stupa na snagu kako je predviđeno u članku 2. tog Zakona, na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uslova", saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Incka.

"Ova Odluka stupa na snagu odmah i odmah se objavljuje na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika i u 'Službenom glasniku Bosne i Hercegovine'", navedeno je u saopštenju.

Dodik: Srpska odbacuje zakon, u Srebrenici se nije desio genocid

milorad dodik.jpg

Republika Srpska odbacuje zakon koji je nametnuo Valentin Incko, u Srebrenici se nije desio genocid, rekao je Milorad Dodik, sprski član Predsjedništva BiH.

On je ovo rekao na pres-konferenciji nakon što je Incko, odlazeći visoki predsjednik u BiH, nametnuo zakon o negiranju genocida.

"On nema pravo na to, ovo je pravno neutemeljena odluka, RS ovo odbacuje", kazao je Dodik.

Kako je rekao, Incko oživljava mrtvaca zvanog visoki predstavnik.

"Genocid se nije desio u Srbrenici, to kaže i Evropska komisija", kazao je Dodik.

"Srbi ovo nikada ne smiju da prihvate, ovo je zadnji ekser u mrtvački kovčeg BiH", dodao je.

Dodao je da RS treba dati institucionalni odgovor i da će biti sazvana sjednica NS RS sljedeće sedmice.

Tražiće se da Skupština zabran djelovanje na teritoriji Republike Srpske Suda, Tužilaštva, SIPA i svih institucija van Dejtonskog sporazuma.

On je pozvao sve političke partije u Srpskoj da djeluju jedinstveno, jer je ovo pitanje Republike Srpske i srpskog naroda.

Šarović: Inckova odluka uvod u jačanje OHR-a

mirko sarovic.jpg

 Nametanje Zakona o negiranju genocida od stane visokog predstavnika predstavlja uvod u nova nametanja, kaže za "Nezavisne" Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

On kaže da je šteta što nije prošla rezolucija Rusije i Kine o ukidanju OHR-a, i tvrdi da BiH nema budućnost bez ukidanja ove kancelarije. 

Njegovo je mišljenje da Incko ovu odluku nije donio kako bi popravio svoju biografiju, već da je to uradio po instrukcijama nekog drugog.

Za jačanje uloge visokog predstavnika, kako kaže, krivi aktuelnu vlast u RS.

"Oni su svojim djelovanjem i odnosom oko nekih važnih pitanja na neki način produkovali nestabilnost i sve ovo i oni su zato jedan od krivaca što smo došli u ovo situaciju", kaže Šarović.

Izrazio je nadu da novi visoki predstavnik, Kristijan Šmit, neće nastaviti ovu praksu, ali je dodao da RS ima razloga da strepi za to što bi se moglo dešavati. 

"Mislim da trebamo pametno i trezveno pristupiti ovom pitanju i provoditi takvu politiku u kojoj RS neće biti crna vrana i remetliački faktor, nego da imamo drugačiji i mudriji pristup, naravno držeći sve svojih prava i ustava", rekao je on.

Borenović: Politički katastrofalan potez odlazećeg visokog predstavnika

Branislav borenovic.jpg

Predsjednik PDP-a Borislav Borenović izjavio je danas da nametanjem zakona kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida visoki predstavnik u BiH Valentin Incko želi da ugasi zadnje svjetlo u ovoj zemlji, te ocijenio da ovo zakonsko rješenje može dovesti do političkog haosa u BiH sa nesagledivim posljedicama.

"To nema nikakve veze sa stvarima koje otvaraju rane. Ovo je vrlo štetan politički pokušaj nametanja zakonskog rješenja koje će dovesti do političkog haosa u ovoj zemlji", rekao je Borenović novinarima u Sarajevu.

On je ukazao da odlazeći visoki predstavnik nameće zakon koji će biti nemoguće implementirati.

"Ovaj zakon će biti politički alat u rukama pojedinaca da se obračunaju sa nečim što je osjetljivo i bolno, sa nečim čime će se obračunavati sa političkim neistomišljenicima, sa predstavnicima srpskog naroda", naglasio je Borenović.

On je naveo da visoki predstavnik amnestira i otvara nešto što je katastrofalno.

"Nametati zakon na taj način, odlazeći iz BiH produbljuje političke rane i proizvešće samo kontraefekat, jačati retrogradne strukture i proizvesti haos sa nesagledivim posljedicama", istakao je Borenović.

On kaže da ne može da shvati potpuno štetan potez Incka koji odlazi iz BiH gaseći i posljednju svjetiljku u ovoj zemlji.

"To je politički katastrofalno", ocijenio je Borenović.

Ambasada SAD: Inckov doprinos pomirenju u BiH

erik nelson.jpg

Čin odlazećeg visokog predstavnika pokazuje koliku važnost on pridaje ovom pitanju koje je bitno za stabilnost BiH i naglašava kontinuirani imperativ da svi u BiH treba da daju svoj doprinos pomirenju, saopštila je danas Američka ambasada u BiH reagujući na potez Valentina Incka koji je nametnuo dopune u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Dodaju da su negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca neprihvatljivi i podrivaju uzajamno povjerenje neophodno za napredak BiH na putu ka EU.

"Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH početna je tačka za konkretniji razgovor i korake koje treba da preduzmu lokalni akteri u vezi sa praktičnom provedbom. Moramo naglasiti da genocid u Srebrenici nije tema za raspravu, nego istorijska činjenica", dodaje se u saopštenju Ambasade SAD u BiH.

Podvlače da je jednako tako važno naglasiti da ovi strašni zločini nisu odraz niti osuda cijelog jednog naroda.

"Glorifikacija ratnih zločinaca od bilo koje strane ili neuvažavanje patnji bilo koje zajednice u BiH degradira sjećanje na žrtve i podriva pomirenje. Vrijeme je za istinsko okretanje ka budućnosti koja će biti zasnovana na miru i međusobnom povjerenju", ističu iz ambasade i dodaju:

"Podržavamo sve one u BiH čiji su napori usmjereni ka jačanju temelja mira i prosperitetnije budućnosti, kao i mandat visokog predstavnika u praćenju provedbe civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma i podršci istoj".

Tužilaštvo BiH saopštilo da će formirati predmet o negiranju genocida

tuzilastvo.jpg

Tužilaštvo BiH saopštilo je danas da će formirati predmet u kojem će biti praćene i evidentirane sve objave pojedinaca, grupa ili udruženja, u kojima se iznose stavovi o negiranju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina izneseni nakon stupanja na snagu dopuna Krivičnog zakona BiH koje je donio visoki predstavnik Valentin Incko.

"Prikupljanje materijala vršiće se u saradnji s partnerskim policijskim i bezbjednosnim agencijama, a radi postupanja Tužilaštva i patnerskih institucija u okviru zakonskih ovlaštenja", saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

U saopštenju se dodaje da će formiranje predmeta uslijediti "nakon dopune Krivičnog zakona BiH koju je donio Incko, kojima se zabranjuje i zakonom kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina".