trebinje grad.jpg

Odbornci trebinjske Skupštine usvojili su danas srednjoročni Plan kapitalnih investicija od 2021. do 2025. godine sa 87 investicija koje treba da se realizuju u ovom periodu ukupne vrijednosti 387.761.000 KM.

Plan čine investicije u oblasti privrede, infrastrukture, zaštite životne sredine, kulture, sporta, obrazovanja, zdravstvo..., u koje će ulagati Grad Trebinje, republičke institucije, Vlada Srbije, elektrenergetski sektor i donatori poput Rodoljuba Draškovića u novu zgradu Gimnaziju.

Predviđeno je da se uređuje Industrijska zona Volijac, te gradi Slobodna zona i novi aerodrom - i to su najvažnije investicije u oblasti privrede, čija je ukupna vrijednost 219.377.500 KM.

Gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je da je očigledno da prethodni Plan, koji je bio usvojen 2017., nije bio spisak lijepih želja o čemu svjedoče brojni projekti, njih više od 70 koji su realizovani ili se realizuju na području Trebinja.

Ćurić je istakao da se grade sistemi za navodnjavanje, Duhovni centar Mrkonjići, zatvoreni bazen, obilaznice oko grada, nova zgrada Gimnazije, što je dio prethodnog srednjoročnog Plana kapitalnih investicija.

On je dodao da će se i graditi stambena zgrada za ljekare, te da je predviđena i sanacija naselja Krš, ali da za sada ne postoji finansijska konstrukcija za ovaj projekat.

Za projekte u oblasti zdrastvu predviđeno je oko 78.000.000 KM, za infrastrukturu 48.500.000 KM, obrazovanje14.000.000 KM, kulturu 2.900.000 KM, sport 2.300.000 KM, te u druge projekte oko 6.350.000 KM.

Odbornik Liste za pravdu i red Dajana Milišić rekla je da su zaustavljeni radovi na zapadnoj obilaznici, da nije završeno popločavanje Starog grada te da nije dovršeno saniranje prečistača otpadnih voda.

Odbornik iste Liste Đorđe Vučinić naveo je da je oko 3.000 metara kvadratnih bivše hale preduzeća "Novoteks" neiskorišćeno, ali da ovim planom nije predviđeno njeno saniranje.

"Zato tamo može da uđe ko god hoće i odnese šta god hoće", naveo je Vučinić.

On je kazao da je najavljena istočna-velika obilaznica doživjela krah, iako se ovim planom predviđa oko 15.000.000 KM za ovu investiciju.

Odbornik SNSD-a Luka Petrović kazao je da su ga nadležni iz Gradske uprave upoznali da je u toku priprema tenderske dokumentacije za cjelokupno popločavanje ostatka ulica Starog grada, najavljujući izgradnju plovnog kanala oko zidina Starog grada.

On je kazao da je istočna-velika obilaznica ozbiljan projekat čija je dužina oko 8,8 km, navodeći da je u toku dobijanje građevinske dozvole od resornog ministarstva.

"Investiciju će finansirati Putevi Srpske i HET, koji od ranije ima obavezu da izgradi jedan most na rijeci Trebišnjici i to će sada biti most koji je dio velikke obilaznice", kazao je Petrović.

Odbornik SP-a Rajko Ćapin rekao je da je od svih kandidovanih projekata najviše važno ulaganje u projekte zaštite životne sredine za koje je predviđeno izdvajanje od oko 19.500.000 miliona KM.

Odbornik SDS-a Ilija Mastilović istakao je da je u Planu trebalo staviti i sanaciju Brankovića kule, koja je izostala iz ovog dokumenta.

Odbornik Liste za pravdu u red Nebojša Milišić naveo je da ne postoji ekonomska opravdanost za izgradnju aerodroma u Trebinju, izražavajući divljenje objektu zatvorenog bazena za koji je kazao da izgleda veoma lijepo.

Odbornik PDP-a Saša Borjan rekao je da je Rodoljub Drašković želio da izgradi aerodrom, ali da je tada odustao jer je Vlada Srpske rekla da imaju investitora, a zapravo je bila riječ o politici.