golic curic.jpg

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ubrzaće sve neophodne aktivnosti kako bi se obezbijedila dokumentacija potrebna za izgradnju aerodroma u Trebinju zbog čega su imenovane i kontakt osobe u različitim resorima koje će pratiti realizaciju ovih aktivnosti, najavljeno je nakon sastanka gradonačelnika Mirka Ćurića i resornog ministra Srebrenke Golić.

Golićeva je istakla da je prvi korak izrada urbanističko-tehničkih uslova od strane preduzeća "Aerodrom Trebinje", koje zatim treba da dostave ovom ministarstvu koje će na osnovu tog dokumenta izdati lokacijske uslove.

"Paralelno sa ovim aktivnostima radiće se i zoning plan područja gdje će se graditi aerodrom. Do izdavanja građevinske dozvole neophodno je riješiti i imovinsko-pravne odnose na lokalitetu gdje će se graditi, jer je tamo oko 92 odsto privatno vlasništvo", navela je Golićeva.

S obzirom na to da će se aerodrom graditi na području koje nije urbano, to jest nije riječ o gradskom građevinskom zemljištu, Golićeva je navela da je Ćuriću i njegovima saradnicima sugerisano šta treba da se uradi kako bi se ispoštovala cjelokupna procedura.

Govoreći o projektima energetske efikasnosti, Golićeva je kazala da je u ove projekte na području našeg grada uloženo oko 3,25 miliona KM.

"U toku je realizacija projekta u Osnovnoj školi 'Sveti Vasilije Ostroški', koji je vrijedan oko 950.000 KM. Osim utopljavanja objekta uradiće se i promjena načina zagrijavanja prostorija, pa će se sada za te potrebe koristiti obnovljivi izvori energije", dodala je Golićeva.

Ona je navela i da je Fond za zaštitu životne sredine projekte na području Trebinja uožio oko 277.000 KM.

"Razgovarali smo o i neperspektivnoj vojnoj imovini i prenosu njenog vlasništva na Grad Trebinje zbog razvoja grada", istakla je Golićeva.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je osim izgradnje aerodroma i neperspektivne vojne imovine sa Golićevom razgovarao i o mogućnostima izmjene Zakona o potraživanim stanovima.

"U Trebinju imamo zaštićene podstanare koje Grad ne može da riješi, a postoji i određen broj stanova koji su prazni. Dobili smo obećanje da će se te izmjene uraditi po hitnom postupku", naveo je Ćurić.

Ćurić se Golićevoj zahvalio za realizovane projekte iz oblasti energetske efikasnosti, poput objekata Akademije likovnih umjetnosti, Bolnice, Đačkog doma.