cetiri godine hercegovacke kuce (2).JPG

Hercegovačka kuća obilježila je četiri godine uspješnog rada, koji je doprinio da ova prodavnica domaćih proizvoda iz trebinjskog kraja postane svojevrsni brend sa tri maloprodajna objekta - u Trebinju, Banjaluci i Istočnom Novom Sarajevu.

U ovom prodajnom objektu, koji se u Trebinju nalazi u Dučićevoj ulici i koji posluje u okviru Agrarnog fonda, nalazi se više od 1.000 proizvoda od oko 120 malih poljoprivrednih proizvođača, koji su danas izrazili zadovoljstvo što imaju mogućnost da svoje proizvode prodaju u okviru jednog ovakvog objekta.

Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina nije krio zadovoljstvo što je ovo jedan od naupsješnijih projekata kojim se direktno pomogli poljoprivredni proizvođači, koji sada imaju siguran plasman svojih proizvoda. Posebno raduje što se uskoro očekuje i otvaranje novog prodajnog objekata u srpskoj prestonici - Beogradu.

"Na dan otvaranja `Hercegovačke kuće` prije četiri godine imali smo 20 kooperanata i 180 artikala, a danas sa ponosom mogu da kažem da imamo šest puta više kooperanata. Oko 1,2 miliona KM su objekti `Hercegovačke kuće` otkupili robe od proizvođača, a desetak procenata naših saradnika su registrovali svoje djelatnosti", istakao je Dutina.

Dutina kaže su proizvodi iz Hercegovačke kuće veoma traženi i izuzetno cijenjeni, jer se radi organskim proizvodima nastalim u trebinjskom i hercegovačkom kraju, koji su odavno na glasu po svom kvalitetu i raznovrsnom asortimanu.

On je podsjetio da se na policama Hercegovačke kuće nalaze med i drugi pčelinji proizvodi, razne vrste sira, džemovi, likeri, domaći sirup sokovi, rakije, vina te kozmetički proizvodi iz kućne radinosti.

"Svi ti proizvodi prolaze kontrolu u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. Imaju moderno pakovanje i naljepnice, vrhunskog su kvaliteta i kao takvi prepoznati su na tržištu", dodao je Dutina.

cetiri godine hercegovacke kuce (3).JPG

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je novinarima da je projekat "Hercegovačke kuće" zaživio u cijeloj regiji, te da je ovaj projekat na ponos svih i uzor mnogim lokalnim zajednicama.

"Kada vidimo da više od 120 porodica učestvuje u projektu, smatramo da je to veoma značajno. Mnoge lokalne zajednice imaju naše proizvode koje prodaju na drugačiji način. Cilj je da se otvori `Hercegovačka kuća` u Beogradu, ali i ostalim gradovima širom Srbije, smatram da ćemo uspjeti u tome", rekao je Ćurić.

On je dodao da će Grad Trebinje maksimalno podržati sve koji žele da se bave poljoprivredom, te da je ovo dokaz da se zajedno može mnogo postići.

Jedna od kooperanata "Hercegovačke kuće" Branka Vuković iz Lastve kod Trebinja, koja se bavi proizvodnjom sira i mlijeka, izrazila je zadovoljstvo saradnjom sa "Hercegovačkom kućom", istakavši da je na ovaj način mnogo lakše doći do kupaca proizvoda.

Obilježavanju četvrtog rođendana "Hercegovačke kuće" prisustvovali su proizvođači i gosti iz privrednog i političkog života Trebinja. 

cetiri godine hercegovacke kuce (1).JPG