IMG_20210718_56840.jpg

Promocija knjige ,, Ostavljena da svjedoči" („LEFT TO TELL“) Imakule Ilibagiza biće priređena 20. jula, u 19.30, u dvorištu Muzeja Hercegovine.

„Ostavljena da svjedoči" je prva knjiga Imakule Ilibagiza i govori o građanskom ratu u Ruandi i ratnim strahotama u kojima je stradala i autorkina porodica.

Ubrzo nakon objavljivanja 2006. godine postala najprodavaniji bestseler New York Times-a. Do sada je prevedena na dvadesetak jezika i prodata u preko dva miliona primjeraka. Predstavljena je i u projektu Majkla Kolopija „Arhitekti mira“, koji je odao počast legendarnim ljudima poput Majke Tereze, Džimija Kartera, Nelsona Mandele i Dalaj Lame.

Knjiga je nagrađena Kristoferovom nagradom (Christopher Award), „koja afirmiše najviše vrijednosti ljudskog duha“ i izabrana je od časopisa Outreach za „najbolje svjedočenje/ biografski resurs 2007. godine“. Uvrštena je u nastavni program desetina srednjih škola i univerziteta.

Imakule je stekla počasne doktorske diplome na nekoliko velikih svjetskih univerziteta. Primila je i brojne humanitarne nagrade, uključujući međunarodnu nagradu Mahatma Gandhi za pomirenje i mir. Napisala je još šest knjiga i danas se smatra jednom od vodećih svjetskih govornika o vjeri, nadi i praštanju. Tu univerzalnu poruku podijelila je sa svjetskim liderima, školskom djecom, multinacionalnim korporacijama, crkvama i na događajima i konferencijama širom svijeta.

Promociju organizuje udruženje građana „Nefeš Haja“ iz Banjaluke koje se bavi proučavanjem Holokausta i genocida u NDH i njegovanjem kulture sjećanja kroz različita formalna i stručna usavršavanja.