Cetnicke biste.jpg

U Ravnogorskom parku u Bileći danas je služen pomen generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću i otkrivene biste četničkom vojvodi Savi Kovaču i komandantu Graničnog bataljona Špiru Babiću.

Potomak Save Kovača, Šćepo kaže da je ovo veliki dan za Srpstvo, jer ne smijemo dozvoliti da se više ikada dijelimo, nego moramo biti složni.

„Ovo nam je poruka da je najvažnije da budemo složni, da imamo mir i djecu, a sve ostalo će Bog dati“, poručuje Kovač.

Kovač se prisjetio i slavne istorije svojih predaka i istakao značaj Save Kovača kroz našu istoriju.

„Prvo i osnovno je da na našem području koji je on kontrolisao nije bilo genocida. Sava je organizovao narod i mi smo izvojevali sjajnu vojničku pobjedu. Preko hiljadu ustaša u avgustu 1941. godine pošlo je iz Trebinja da pobije i popali Ljubomir. Sava je sa Jakovom Mišeljićem na Mosku organizovao zasjedu i spasio narod. Njegov brat bio je Blagoje, najpovjerljiviji Dražin čovjek koji je Dražu čuvao kao malo dijete, zato je naša porodica i pobijena“, priča Šćepo Kovač.

Brat Špira Babića, Radomir Babić kaže da se veličina njegovog brata ogleda u njegovim dobrim djelima jer je spasio brojnu djecu i žene.

„Pola vijeka sam ovo sanjao. Ovaj dan mi mnogo znači. Patio sam da li ću dočekati osveštanje ovog spomenika mome bratu i Bogu hvala dočekao sam ovaj dan. Doživio sam da je moj brat postavljen da gleda direktno u Čiču i da sluša njegova naređenja“, kaže Radomir Babić.

Obraćajući se prisutnima Slavko Aleksić rekao je da se danas navršava 75 godina od mučeničke smrti i pucnja u generalove grudi.

„Upriličili smo pomen generalu, gorskom caru, heroju Ravne gore, najodlikovanijem oficiru prošlog vijeka i svim njegovim vojvodama, oficirima i vojnicima. Neka im Gospod da mir i vječni pokoj“, rekao je Aleksić.

Aleksić je rekao i da su se danas okupili i zbog istine i pravde, jer je istina samo jedna i ne može da se zakopava u zemlju, kao što su je, kaže, komunisti zakopavali decenijama.

„Stojeći između ovog krsta i ovih spomenika pitam se kome je teže dželatu ili žrtvi. Po meni teže je dželatu, jer sve nosi u sebi i ne smije da kaže. Stojeći ovdje pitam se da li iz mora bratske krvi može da izađe pomirenje. Naša istorija poznaje samo dvije riječi- seobe i deobe. Molim se Bogu da nam se deobe nikada ne ponove“, poručio je Aleksić.

Prisutnima se obratio i vajar Milovan Bokić koji je Draganu Babiću uručio bistu Špira Babića.

„Želja mi je da na današnji datum uručim poklon čovjeku koji je najzaslužniji što je napravljen ovaj park, potomku Špira Babića, našem Draganu Babiću“, poručio je Bokić.

Pomenu su prisustvovali i načelnici opština Bileća i Gacko, Veselin Vujović i Ognjen Milinković.