korona vakcinacija.jpg

Srbija će za dan-dva dostići 50 odsto vakcinisanih, ali ni sa tim procentom nije ni blizu kolektivnog imuniteta. Imunizacija je usporena, delta soj se ubrzao, četvrti talas epidemije je tu, kaže savjetnik Unicefa za imunizaciju doktor Dragoslav Popović.

- Ovo će biti talas nevakcinisanih, oni će da generišu ovaj soj virusa u ovom talasu i možda neki novi soj koji će se pojaviti - naveo je on.

Dr Popović je rekao gostujući u Dnevniku RTS-a da je delta soj virusa korona sve brži i da nas očekuje četvrti epidemijski talas.

Poručio je da vakcine djeluju protiv delta soja virusa, i apelovao na one koji se nisu vakcinisali da ako krenu sutra da prime vakcinu mogu da podignu imunitet prije nego što ovlada delta soj virusa korona.

Prema njegovim riječima, najvažnije su prva i druga doza vakcine i da se oni koji se nisu vakcinisali vakcinišu, a tek onda će da se sagledava ko bi mogao da bude kandidat za treću dozu.

- Stariji su kandidati za treću dozu, jer im je imuni odgovor usporeniji, ali oni su već primili dvije doze i ne vidim problem da prime i treću - rekao je Popović.

Istakao je da je virus pod pritiskom, da se veliki broj ljudi u svijetu vakcinisao, ali da to nije dovoljno i da virus traži načina da opstane.

Podržava obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike koju su uvele pojedine zemlje i dodaje da su neke stvari postaljene naopačke.

- Niko nema pravo da širi virus i predstavlja opasnost po druge ljude. Prije svega treba zdravstveni radnici da se vakcinišu, oni su na prvoj liniji fronta - naglasio je Popović.

Kada je riječ o vakcinaciji djece, kaže da je Srbija krenuli i sa vakcinacijom te populacije.

- I kod nas je taj proces kreneo. Kad i najmlađi budu zaštićeni to će doprinijeti kolektivnom imunitetu - naveo je Popović.

Govoreći o miješanju vakcina, rekao je da to nije ništa novo.

"Njemačka kancelarka Angela Mergel, primila je dvije različite vakcine da bi dala primjer. Sagledavamo sve dokaze iz zemalja koje rade studije. Odmjerićemo da li nam treba to i daćemo preporuke", istakao je Popović.