Slavisa sredanovic.jpg

U Trebinju je u toku 1. "Trebinjski festival plesa" i trajaće sve do 29. avgusta u Domu mladih. Svaki radni dan, poslijepodne, mladi plesači vježbaju, a vikend je određen za odmor.

Povod Festivala je 15 godina od osnivanja (Plesnog kluba) "Marisa" čiji su članovi do sada osvojili mnogobrojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a grad podno Leotara uvijek predstavljaju u najljepšem svjetlu.

Ideja koreografa i glavnog trenera Slaviše Sredanovića postoji više od deset godina kada je počeo da ide na razne kampove i seminare da se edikuje.

Prema njegovim riječima mnogi su mu to ranije predlagali, ali tek sada su se poklopile kockice.

"Pokrenuli smo u međuvremenu mnoge plesne stilove i nismo samo hip-hop što smo bili u početku. Zbog tih drugih stilova u kampu bi trebala da postoji i edukacija za te plesove. Nismo ga nazvali plesni kamp koji bi trajao nekoliko dana već sam došao na ideju da ga nazovem 'Trebinjski festival plesa' koji bi vremenski mogao trajati cijelo ljeto", kaže Sredanović.

Festival je već krenuo sa "Contemporary intensive" gdje se radi savremena igra. To je ples koji je izašao iz baleta i ima slobodnu formu (korijeni su u baletu) i trajaće do 30. jula.

"Meni ovaj stil najviše leži i žao mi je da moji klinci to ne znaju i ne rade. To su stilovi koji se sklapaju sa hip hopom i raznim plesnim stvarima koje mi radimo. To dobro dođe plesna dopuna, plesačima, bilo kojeg plesnog stila", rekao je Sredanović.

Drugi dio je "Ljetna škola tanga i salse" koja će trajati do kraja Festivala, ali to zavisi od prijava učesnika. Treći dio je od 23. do 29. avgusta pod nazivom "Plesni kamp" gdje će doći razni klubovi iz Plesnog saveza Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore...

Predavači i instruktori će biti iz tih klubova i radiće se sedam dana.

"Imamo obećanje Grada da će nam pomoći za kamp, a u planu su da dođu i dva evropska zvučna imena. U sklopu ovog kampa 28. avgusta na platou ispred Kulturnog centra će biti velika bina i prezentacija onoga što se naučilo na kampu i imaćemo 'Zumba master class'. To je javni čas gdje će se zumba instruktori iz regiona, njih desetak, smjenjivat na bini (svaki po dvije, tri pjesme), a na platou bi bili plesači", istakao je Sredanović.

Sredanović kaže da Maris ne bi bio to što jeste da nema tim trenera sa Aleksandrom Vrećom, Jelenom i Jovanom Đerković i Klarom Petković koji su tu u svakom trenutku za plesače.

Za sada su na Festivalu djeca iz Trebinja koja žele da ljetni period posvete plesu, a želja je da se ova lijepa ideja narednih godina provede i sa djecom iz regiona.

Organizator je Sportsko plesni centar Maris (nekada Plesni klub Maris) uz Grad Trebinje. Sve informacije mogu se dobiti na telefon 066/133-818.