dan trebinjske brigade 2021 (6).JPG

Na današnji dan prije 29. godina hrabri trebinjski borci uspješno su "slomili" neprijateljsku ofanzivu čime je Trebinje odbranjeno od napada hrvatske vojske. Ovaj dan se poslije uzeo kao dan formiranja Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske.

I danas poslije skoro tri decenije borci se sjećaju tog 13. jula 1992. godine, kada su zaustavili neprijateljsko napredovanje i poslali jasnu poruku agresoru da bez borbe neće dati ni pedalj svoje otadžbine, a da je sloboda najviši ideal koji će ako treba i životima braniti.

Zaustavljena je tada hrvatska agresija na trebinjsku teritoriju, a ujedno je to bio i početak nove odbrane od onih koji su željeli da zagospodare Hercegovinom.

dan trebinjske brigade 2021 (5).JPG

Sjećanje oko 6.000 hrabrih sinova koji su tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata prošli kroz Trebinjsku brigadu ne blijede ni danas. Za Republiku Srpsku je život dalo više od 260 pripadnika brigade, čija su imena upisana na Spomenik braniocima Trebinja i u novoizgrađenu Spomen-sobu, kao podsjećanje da položili svoju krv da bi pokoljenja živjela u slobodi.

Obilježavanje 29. godina od formiranja Trebinjske brigade počelo je služenjem parastosa za pale borce u crkvi Svetog velikomučenika Lazara, nakon čega je kolona predvođena ratnim zastavama u defileu prošla gradskim ulica do centralnog spomen obilježja Braniocima Trebinja i Spomen-sobe poginulim borcima, gdje je položeno cvijeće i prislužene svijeće.

dan trebinjske brigade 2021 (11).JPG

Okupljenim borcima obratili su se predsjednik Skupštine gradske Boračke organizacije Dejan Bodiroga i ratni komandant, a danas delegata Gradske boračke organizacije u Skupštini Boračke organizacije Srpske Svetozar Aćimović, koji su podsjetili na istorijski put Trebinjske brigade.

Delegaciju Grada Trebinja predvodio je gradonačelnik Mirko Ćurić.

dan trebinjske brigade 2021 (8).JPG

dan trebinjske brigade 2021 (12).JPG

dan trebinjske brigade 2021 (10).JPG

dan trebinjske brigade 2021 (1).JPG

dan trebinjske brigade 2021 (9).JPG

dan trebinjske brigade 2021 (2).JPG

dan trebinjske brigade 2021 (3).JPG

dan trebinjske brigade 2021 (4).JPG