curic vidovic.jpg

Gradonačelnik Mirko Ćurić i ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović usaglasili su se danas u Trebinju da će Vlada Srpske podržati izgradnju slobodne zone u našem gradu, koja će omogućiti brži i efikasniji privredni razvoj.

Ćurić je rekao da će Grad ka Vladi RS do kraja avgusta konkurisati sa projektnim prijedlogom buduće slobodne zone, koja će se graditi na 10 hektara površine sa mogućnošću proširenja na 100 hektara.

"Dogovor je da to bude prijedlog projekta do 1.000.000 KM što će nam biti veoma značajna sredstva za realizaciju ovog važnog projekta kojim će stvoriti uslovi za otvaranje novih radnih mjesta", naveo je Ćurić.

On je podsjetio da će Trebinje, kao i u mnogim drugim projektima i programima, biti prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj u kojoj će se formirati slobodna zona, koja će omogućiti brojne povlastice privrednicima.

Ćurić je naveo da očekuje da će izvođač radova na izgradnji buduće slobodne zone biti poznat već do kraja godine.

Prema njegovim riječima, pomoć Vlade lokalnim zajednicama prošle godine bila je i više nego značajna za nesmetano funkcionisanje našeg Grada, a sredstva koja su prošle godine uplaćene u visini većoj od 1.000.000 KM omogućila su redovno izmirenje svih obaveza i nastavak kapitalnih projekata.

Ministar Vidović je rekla da će formiranje slobodne zone u Trebinju omogućiti dodatni privredni razvoj grada, posebno ako se uzme u obzir činjenica da je riječ o području koje graniči sa Evropskom unijom, odnosno sa Hrvatskoj i Crnom Gorom.

"Ovdje će se graditi i aerodrom tako da treba iskoristiti tu šansu jer ona može samo da donese dodatni privredni razvoj", navela je Vidovićeva.

Ona je kazala da lokalne zajednice u Republici Srpskoj treba da se ugledaju na programe i projekte koje realizuje Trebinje, navodeći da je naš grad jedno od najvećih gradilišta u zemlji, te pozitivan primjer odnosa prema mladima i porodici.

"Strateške grane razvoja poput energetike, poljoprivrede i turizma omogućavaju nezaustavljiv razvoj. Oduševljena sam realizovanim projektima, posebno u oblasti poljoprivrede i turizma, a i projekti iz oblasti energetike će promijeniti sliku grada i pozitivno uticati na gradski budžet", dodala je ona.